Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze
Kasza jaglana po okresie międzywojennym została wyparta przez popularne do dziś ziemniaki. Łuskana jest z prosa. W przeciwieństwie do większości kasz ma korzystne właściwości zasadotwórcze. Wspomaga pamięć, nie zawiera glutenu i pomaga walczyć z katarem. W pewnych warunkach dla sportowców będzie korzystna, jednak należy ją spożywać z umiarem. Chorujący na cukrzyce powinni się jej wystrzegać.
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz, jakie mamy okazje spożywać. Choć, jak się przekonacie zaraz, ma sporo kalorii, nie oznacza to, że osoby na diecie powinny bezwzględnie jej unikać. A to dlatego, że posiada krzem, który stymuluje przemianę materii. Dobroczynnych wartości ma całe mnóstwo, zatem poznajmy je.
Kasza jaglana – wartości odżywcze
100 gramów kaszy dostarcza organizmowi ok. 350 kilokalorii pochodzących głównie z węglowodanów, a także w znaczącej ilości z białka roślinnego. Ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być spożywana z umiarem, natomiast w pewnych warunkach, gdy występują kłopoty z trawieniem, może być to atutem – nie będzie dodatkowym wyzwaniem dla układu pokarmowego, szczególnie w przypadku występujących już stanów chorobowych.
W porównaniu do typowych kasz zawiera mniejszą ilość błonnika. W momencie, gdy ktoś ma niską tolerancję na ten składnik lub dostarcza już sporą ilość w ramach innych produktów spożywczych, jest to atut.
Co zawiera kasza jaglana i dlaczego warto ją jeść :
- Krzemionka – wpływa korzystnie na stawy, skórę, włosy, a także paznokcie
- Lecytyna – wspomaga pamięć i reguluje prawidłowy poziom cholesterolu
- Witaminy z grupy B – wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regenerację skóry i inne
- Magnez – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego
- Fosfor – jest składnikiem kości
W przeciwieństwie do większości kasz, jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową, która w przypadku spożycia dużej ilości np. mięsa, często prowadzi do niekorzystnego z punktu widzenia zdrowotnego zakwaszenia.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ponadto zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Zawiera także właściwy stosunek kwasów tłuszczowych, co pozwala na zwiększone generowanie korzystnego cholesterolu, a zmniejszone tego szkodliwego. Zawarte w niej antyoksydanty pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
Kasza jaglana w ciąży, dla matki karmiącej i dla niemowlaka
Dzięki temu, że kasza jaglana jest lekkostrawna, zmniejsza ryzyko występowania wzdęć u narażonych na nie kobiet w ciąży. Jak wiadomo w pierwszych miesiącach życia dziecka należy uważać na gluten i włączać go w odpowiednim momencie, aby nie zwiększać ryzyka wystąpienia jego nietolerancji. W przypadku kaszy jaglanej nie ma z tym kłopotu – nie zawiera ona glutenu. Może być stosowana jako składnik kremów będących łatwo przyswajalnym pokarmem dla niemowlaków od 6. miesiąca życia. Ponadto znacząca zawartość witamin i składników mineralnych pozwoli na prawidłowe funkcjonowanie organizmu matki i dziecka, jak i właściwy wzrost młodego organizmu.
Wypróbuj: Racuszki jabłkowe z kaszy jaglanej z kremem daktylowym
Kasza jaglana w diecie
Może być spożywana jako dodatek do mięs, warzyw, owoców i strączków, będąc podstawowym źródłem węglowodanów w racji pokarmowej. Popularna jest także na słodko oraz jako składnik sałatek. Przygotowuje się ją poprzez gotowanie z wodą z dodatkiem tłuszczu lub mleka.
Zobacz również: Domowy paprykarz wegański z kaszy jaglanej i warzyw
W przypadku sportowców, ze względu na lekkostrawność, warto ją spożywać dość krótko przed wysiłkiem fizycznym. Jeśli w niedługim odstępie czasu i tego samego dnia odbędzie się kolejny wyczerpujący trening, także warto po nią sięgnąć. Z tego samego powodu cukrzycy powinni unikać znaczących ilości kaszy jaglanej – jej łatwość trawienia i uwalniania energii może pogłębiać stan chorobowy.
Kasza jaglana – jak gotować
Kasza jaglana na sypko – podprażamy kilka minut suchą kaszę w garnku (najlepiej z grubszym dnem), często mieszając lub potrząsając, aż do czasu wydobycia charakterystycznego aromatu kaszy. Następnie zalewamy wrzątkiem, tak aby było dwa razy więcej wody niż kaszy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę. Nie mieszamy!
Zamów kaszę jaglaną od Dostawcy
Jeżeli nie zależy nam na tym, aby kasza była na sypko, np. w przypadku wszelkich musów, kremów, kremowych deserów, kremowych baz do ciast, zup kremów itp., możemy ją tylko przepłukać na sicie i ugotować w wodzie lub mleku (dwa razy więcej płynu niż kaszy), również z owocami lub bakaliami. Wówczas możemy ją mieszać podczas gotowania.
*O właściwościach odżywczych i zdrowotnych kaszy jaglanej opowiadała Krzysztof M. Nowak – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.
Czy w zdaniu: „Nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby cierpiące na fenyloketonurię.” nie powinno być przypadkiem mowy o celiakii? Poza tym wpis bardzo ciekawy i pomocny 🙂
Zdecydowanie chodziło o celiakię. Dziękuję!
Kasza na zdjęciu to chyba kuskus ale nie wygląda na jaglaną.
Co należy zrobić by pozbyć się gorzkawego smaku kaszy ?
Wystarczy przepłukać wrzątkiem przed gotowaniem, lub podprażyć w garnku o grubym dnie, przepłukać wrzątkiem i dopiero gotować. Przetestowane 😉
Przede wszystkim kasza jaglana to najlepsze źródło żelaza, ma także właściwości poprawiające humor co jest łatwo zauważalne.