Jedynie Natura – naturalne herbaty i wiele więcej
Pomysł założenia marki Jedynie Natura powstał z potrzeby ludzi, którzy interesowali się właściwościami zdrowych produktów, ale niekoniecznie wiedzieli jak je stosować, na które produkty zwracać szczególną uwagę i jak je łączyć ze sobą. Zanim zajęliśmy się produkcją, sami zdobyliśmy wiedzę poprzez wykłady ekspertów, artykuły naukowe oraz konsultacje indywidualne – mówi Pani Ania, założycielka firmy.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku manufaktury Jedynie Natura, o której w dalszej części opowiadają aktualni właściciele – Pani Julia Panko i Pan Szymon Krymula.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia jego powstania manufaktury Jedynie Natura? Skąd taki pomysł?
Historia firmy rozpoczęła się jeszcze w 2015 roku. Stworzyli ją pasjonaci i miłośnicy naturalnych produktów, a także osoby kochające własne zdrowie i ciało, chcących pomóc innym w życzliwy sposób, wybierając do własnego sklepu tylko sprawdzone na własnej skórze produkty naturalnego pochodzenia, bez żadnych dodatków chemicznych. W 2020 roku założycielka firmy przesza na emerytur i postanowiła przekazać firmę nam – młodszym wspólnikom. Jednak nadal wspiera projekt od strony merytorycznej.
W celu polepszenia jakości obsługi klienta zdecydowaliśmy się na rebranding marki. Wówczas pojawiła się nowa nazwa firmy – Jedynie Natura. Powiększamy nasz zespół o specjalistów w dziedzinie zdrowego odżywiania, tworzymy platformę powiększającą świadomość społeczeństwa w zakresie odżywiania oraz radzenia sobie z codziennymi problemami w prostszy sposób (jest to platforma online na kanale YouTube – Babcia Wie Najlepiej) – opowiadają Pani Julia i Pan Szymon.
Jak wygląda Wasz przykładowy dzień w pracy w manufakturze Jedynie Natura?
Przychodzimy do pracy w godzinach porannych. W pierwszej kolejności zaparzazamy sobie kawę lub herbatę i omawiamy ciekawe tematy, które się wydarzyły w świecie. Dzielimy się swoimi zdaniami i poglądami, śmiejemy się i … zaczynamy pracę. W przerwie gramy na gitarze i słuchamy muzyki kubańskiej – mówią właściciele manufaktury.
Jakie są Wasze największe wyzwania, trudności i największe radości, sukcesy w manufakturze Jedynie Natura?
Największe wyzwania to nie jeść batoników, które mamy na magazynie. Największą radością jest kiedy klient dzwoni do nas, żeby podziękować za produkt i porozmawiać o odkryciach dotyczących nowych właściwości znanych naturalnych roślin, owoców, warzyw itd. – dodają właściciele manufaktury.
Czy jest coś, czym możecie się pochwalić? Wyróżnienia, nagrody, certyfikaty?
Nie lubimy się chwalić. Po prostu lubimy to, co robimy. Jesteśmy dumni z tego, że tworzymy markę Jedynie Natura w sposób odpowiedzialny.
Przed wprowadzeniem produktu przeprowadzamy degustację od różnych dostawców, sami opracowujemy składy. Pakujemy ręcznie każdą torebkę, co pozwala na równomierne rozmieszczenie składników w opakowaniu. Na każdym opakowaniu mamy krótką instrukję stosowania produktu.
Podchodzimy także kreatywnie do tego co robimy – sami tworzymi grafiki w social mediach, nagrywamy filmiki (przygotowujemy scenariusze, profesjonalny mikrofon i światło, diwe kamery… i to wszystko po to, żebyście Wy co wtorek mogli obejrzeć nowy filmik na kanale Babcia Wie Najlepiej) oraz tworzymy treści tekstowe na podstawie sprawdzonych źródeł.
Podchodzimy do tworzenia zdrowych produktów nie tylko poprzez sprawdzenie każdego etapu ich produkcji, ale również tworzenia dobrych relacji z ludźmi, którzy wprowadzają nasze produkty w swoją codzienność. Każdy z członków naszego zespołu miał dolegliwości ze zdrowiem i dzięki Jedynie Natura pokonał je. Dlatego czujemy spełnienie poprzez robienie tego, co robimy.
Jedynie co się zmieni w przyszłości, to asortyment, który będzie się powiększać, aby rozwiązywać jeszcze więcej problemów z trawieniem, snem, dobrym samopoczuciem i tak dalej.
Oprócz tego, że proponujemy naturalne produkty, zależy nam na uświadamianiu wpływu tych produktów na nasz organizm, dlatego planujemy powiększać grono ekspertów w naszym zespole – odpowiadają właściciele manufaktury.
Jakie macie plany na przyszłość?
W tym momencie rozszerzamy platformę Babcia Wie Najlepiej, bo zależy nam na tym, żeby każda osoba miała możliwość zdobycia wiedzy o żywności w jednym miejscu. Jesteśmy również w trakcie opracowania nowych przepisów zupek KETO, przypraw przeciw podjadaniu oraz śniadaniowych mieszanek owocowych. Wprowadzamy coraz więcej owoców liofilizowanych zamiast suszonych, gdyż te pierwsze zachowują więcej swoich walorów po obróbce temperaturą – opowiadają właściciele manufaktury.
W jaki sposób wytwarzane są Wasze produkty? Skąd bierzecie surowce do produkcji?
Nasz asortyment to herbaty hand made ziołowo-owocowe, proszki owocowe i warzywne (służą jako dodatki do dań), przyprawy wspomagające trawienie, apetyczne mieszanki owocowe (dodatek do owsianki), batoniki bez cukru, suszone owoce bez siarczanów.
Większość surowców pochodzi z polskich upraw. Dostarczane są do nas w dobrze zabezpieczony sposób. Wybieramy produkty od różnych producentów po uprzednim teście, aby wybrać najlepsze (np. szerokolistną melisę, a nie sproszkowaną), najsmaczniejsze surowce – mówią właściciele manufaktury.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
Uważamy, że im prostszy skład produktu, tym lepszy. Naturalne produkty mają taką w sobie cechę. Nie potrzebują chemii i konserwantów, aby dobrze wyglądać i pachnieć – dodają właściciele manufaktury.
Na czym polega wyjątkowość produktów? Ze względu na jakie cechy polecilibyście je konsumentom, co takiego mają, w czym są lepsze od innych?
Nasze produkty wytworzone są w 100% z naturalnych składników. Nie ma w nich dodatków aromatycznych i tym podobnych. Są również wyższej jakości – z uwagi na odpowiedni dobór składników. Naszymi flagowymi produktami jest nasza wyśmienita seria herbatek: Jałowcowa, Raj witaminowy, Smukła krakowianka, Melisa z owocami, Miętuska, Mniszkowy sekret, Pokrzywa z malinową nutą oraz Delikatesowa. Nasze produkty są wytworzone z pasją i miłością do nich samych. Każdy z nich jest pakowany ręcznie oraz indywidualnie – opowiadają właściciele manufaktury.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Lokalny Rolnik jest platformą, na której znajdują się produkty najwyższej jakości. Z całym zespołem pracującym nad portalem jest świetny kontakt” – komentują właściciele manufaktury. Jeśli tak samo, jak Jedynie Natura, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika