Gospodarstwo NATURA – warzywa i zioła przez cały rok
Dzięki ogrodnikom z pasją – Pani Renacie i Panu Piotrowi z Gospodarstwa NATURA – przez cały rok możemy cieszyć się pysznymi, zdrowymi warzywami oraz ziołami, a także jadalnymi kwiatami, które są prawdziwą ozdobą każdego dania. Dziś Pani Renata postanowiła podzielić się swoją historią na łamach naszego bloga. Gorąco zachęcamy do lektury.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Gospodarstwa NATURA, mieszczącego się w Żarkach Letnisku oraz Wierzchowisku koło Częstochowy, specjalizującego się w całorocznej uprawie ciętych ziół, warzyw zielonych i jadalnych kwiatów, o którym w dalszej części opowiada Pani Renata Cupiał-Gonera – właścicielka Gospodarstwa NATURA.
Poznaj historie innych wytwórców
Pasja do ogrodnictwa od dzieciństwa
“Nazywam się Renata Cupiał-Gonera. Jestem ogrodnikiem z „pochodzenia”, wykształcenia i zamiłowania. Moje gospodarstwo składa się z dwóch części. Jedna to 3,8 ha ziemi odziedziczonej po Rodzicach – Jadwidze i Eugeniuszu Cupiałach – położonej w Żarkach Letnisku, przy ul. Wesołej 11. Druga część (dziś to już tylko 0,35 ha, po wywłaszczeniu pod budowę autostrady A1) znajduje się w Wierzchowisku koło Częstochowy, przy ul. Długiej 193, gdzie mieszkam od 20 lat i również pracuję ogrodniczo, wraz z mężem Piotrem, także ogrodnikiem.
W dzieciństwie uczestniczyłam w prowadzonej przez rodziców produkcji roślin ozdobnych. Po ukończonej szkole, przez pewien okres, prowadziłam sklep ogrodniczy, co wymagało ciągłego poszerzania wiedzy, bo klienci bardzo chętnie drążyli tematy związane z roślinami. Po ślubie, wspólnie z mężem, nazwaliśmy nasze gospodarstwo „NATURA”, zajęliśmy się zakładaniem ogrodów oraz stworzyliśmy szkółkę bylin, roślin wodnych, traw ozdobnych oraz ziół.” – opowiada Pani Renata.
Z szacunku do zdrowia i natury – Gospodarstwo NATURA
“Od około 5 lat zaczęła się zmieniać część pracy, za którą ja odpowiadam. Pod wpływem właścicieli lokalnej restauracji, którzy chcieli ode mnie kupować zioła cięte i kwiaty jadalne, zaczęłam stopniowo rozwijać ogrodnictwo „spożywcze”. Na tym etapie zaczęłam wdrażać – z logicznego punktu widzenia – ekologię do swojej pracy, a za tym poszedł rozwój świadomości, jak bardzo przetworzone jedzenie, dostępne na rynku, przestaje być pożywieniem, a staje się trucizną, wywołującą wiele chorób. Mój śp.Tata był chory na raka, z którym – dzięki swojemu uporowi i determinacji – żył 14 lat. Mądrość dotyczącą odżywiania, którą zdobył, aby bronić się przed chorobą, doceniłam dopiero, jak od nas odszedł. Ma to olbrzymi wpływ na to co dziś robię, jak robię i co chcę dalej robić.
Ubiegły rok był dla mojej pracy bardzo znaczący. Zaangażowałam się w Jurajską Kooperatywę Spożywczą, gdzie spotkałam wspaniałych, mądrych ludzi, od których wciąż dużo się uczę – szczególnie szacunku dla Matki Ziemi, pożywienia które ona rodzi i tego, że nie przetrwamy jako ludzie, jeśli nie zrozumiemy, że jesteśmy częścią przyrody, która jest nam dana, a my mamy przekazać ją dalej płodną naszym dzieciom.” – dodaje Pani Renata.
Dostęp do najlepszej jakości warzyw, ziół i kwiatów jadalnych przez okrągły rok – Gospodarstwo NATURA
“Obecnie zajmuję się uprawą ciętych ziół i warzyw zielonych: sałat liściowych, rukoli, roszponki, portulaki warzywnej, jarmużu, buraków liściowych, koperku, pietruszki oraz kwiatów jadalnych. Produkcję prowadzę w dwóch tunelach foliowych starego typu oraz – od ubiegłego roku – dzięki restrukturyzacji, w nowiutkim obiekcie również pokrytym folią, ale dwuwarstwową i posiadającym specjalne kurtyny cieniujące oraz pełną automatykę temperatury, wilgotności i nasłonecznienia. Praca w takim obiekcie to przyjemność. Przyjemnością również dla mnie jest uprawiać pożywienie dla ludzi, którzy doceniają jego jakość, a w ostatnich latach dużo takich poznałam. Mam nadzieję, że konsumenci Lokalnego Rolnika również „uzależnią” się od zielonych owoców mojej pracy.” – mówi Pani Renata.
Jakie produkty z Gospodarstwa NATURA kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty z Gospodarstwa NATURA:
- burak liściowy,
- kwiaty jadalne,
- liście nasturcji,
- mięta świeża cięta,
- mix sałat krojony,
- mix sałat – listki całe,
- pokrzywa świeża cięta,
- portulaka warzywna,
- rozmaryn świeży cięty,
- rukola,
- szałwia śwież cięta.
Kup warzywa i owoce od lokalnych rolników
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
Jeśli tak samo, jak Gospodarstwo NATURA, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!