Goji Choice – liofilizowane jagody goji z polskich upraw
Goji Choice to marka należąca do firmy Coactum Sp. z o. o. – jedynego producenta jagody goji w 100% pochodzącej z polskich upraw. Siedziba firmy mieści się w podkrakowskich Węgrzcach. Natomiast owoce pochodzą z plantacji znajdujących się miedzy innymi w województwach: małopolskim, lubelskim, opolskim, łódzkim, mazowieckim, kujawko-pomorskim i dolnośląskim. Zapraszamy w krótką podróż po miejscu, w którym wytwarza się liofilizowane jagody goji.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Goji Choice, o której w dalszej części opowiada Pan Lech Kwaśniak – właściciel firmy Coactum Sp. z o. o., do której należy marka.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia jego powstania Goji Choice? Skąd taki pomysł?
„Początkowo działalność firmy zaczęła się od sprzedaży sadzonek jagody goji. Jesteśmy jedynym dystrybutorem bułgarskiej firmy Biotree, która opatentowała sadzonki in vitro, dostosowane do naszego klimatu. Wspieraliśmy również rolników podczas zakładania pierwszych plantacji. Promując uprawę i prozdrowotne właściwości jagody goji, odkryliśmy, że na polskim rynku dostępne są wyłącznie produkty pochodzące z Chin, których jakość odbiegała od oczekiwań świadomego konsumenta. Stąd decyzja o założeniu w 2018 roku marki Goji Choice, gdzie wszystkie produkty pochodzą z polskich upraw. Tylko miejscowa uprawa gwarantuje nam zachowanie najwyższej jakości” – opowiada Pan Lech.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
„Zależy nam na zwiększeniu świadomości konsumentów. Ostatni rok pokazał nam, jak ważne jest dbanie o nasze zdrowie. A odporność powinniśmy budować poprzez zdrową dietę, najlepiej opartą na lokalnych produktach, z uwzględnieniem ich sezonowości. Jagoda goji jest znana i używana w medycynie naturalnej Azji od tysięcy lat. Teraz czas, aby została doceniona również przez nas. Jej właściwości prozdrowotne mają realny wpływ na organizm człowieka, dlatego zaliczamy ją do kategorii superfoods. W tym roku planujemy wprowadzić kolejne produkty oparte na naszej polskiej jagodzie goji” – mówi Pan Lech.
Czym wyróżniają się produkty Goji Choice od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach?
„To, co nas wyróżnia na rynku to fakt, że wszystkie owoce w naszych produktach pochodzą z polskich upraw. Do tej pory na sklepowych półkach można było dostać jedynie suszoną jagodę goji z Chin, która niejednokrotnie była dosładzana.
Zdecydowaliśmy się na proces liofilizacji, ponieważ jest jedną z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Dzięki niej produkty zachowują naturalny smak, aromat, wygląd oraz pełną wartość odżywczą. To proces polegający na usuwaniu wody z mrożonego produktu na drodze sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Zalety procesu liofilizacji są naprawdę zachwycające:
- produkty liofilizowane w ok 90% zachowują swoje pierwotne właściwości odżywcze (suszone ok. 60%);
- liofilizacja usuwa 98% wody, dzięki czemu produkty mogą być przechowywana nawet kilka lat, bez potrzeby zastosowania środków konserwujących;
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne;
- liofilizaty są bardzo lekkie, dzięki czemu idealnie nadając się w podróży.
Obecnie w asortymencie posiadamy Liofilizowaną Jagodę Goji 30 g oraz Liofilizowany Energetyczny Mix 25 g, czyli połączenie jagód goji, aronii, czarnej i czerwonej porzeczki oraz maliny. W planach mamy kolejne produkty” – dodaje Pan Lech.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
„Zdecydowaliśmy się na współpracę z Lokalnym Rolnikiem, aby poszerzyć grono odbiorców. Klienci lokalnego Rolnika to świadomi konsumenci, dla których jakość i miejsce pochodzenia produktu mają duże znaczenie podczas wyborów zakupowych” – komentuje Pan Lech. Jeśli tak samo, jak Goji Choice, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika