Dlaczego powinieneś mieć w swojej kuchni mąkę gryczaną?
Kasza gryczana, choć tak mocno kojarząca się z naszym krajem, swoje korzenie ma w dalekiej Azji, skąd w XIII wieku trafiła do Polski wraz z Tatarami. Gryka bardzo szybko zadomowiła się w rodzimym menu, stanowiąc składnik dań, trunków (piwo) czy deserów (słynne staropolskie budynie). Obecnie zainteresowanie kaszą gryczaną i jej rozmaitymi formami przybrało swoisty renesans, co nie dziwi wobec jej właściwości.
Czym właściwie jest kasza gryczana?
Na powyższe pytanie część osób zwykle odpowiada, że gryka jest zbożem: nic bardziej mylnego, ponieważ jest ona rodzajem rośliny z rodziny rdestowatych (w Polsce występują wraz z nią inni jej przedstawiciele, m.in. rdest, rabarbar, szczaw). To właśnie swojemu pochodzeniu zawdzięcza bogactwo białek o dobrym składzie aminokwasowym, nienasycone kwasy tłuszczowe, cenne mikroelementy i tak nieczęsto spotykane w żywności pierwiastki: platyna, kobalt czy bor.
>> Kasze – dlaczego warto je jeść? Kasze glutenowe i bezglutenowe <<
Kasza gryczana: skład
Kasza gryczana stanowi posiłek bogaty w:
– magnez (z tego powodu polecana jest w chorobach serca – warto pamiętać, że człowiek lepiej przyswaja magnez z produktów naturalnych, niż syntetycznych);
– błonnik, który obniża poziom cholesterolu i poprawia przemianę materii;
– witaminy z grupy B (niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego, krwionośnego i mózgu) oraz kwas foliowy (biorący udział w syntezie ludzkiego DNA);
– flawanoidy, czyli substancje antyrakowe, antygrzybiczne i antybakteryjne, niezbędne dla wzmacniania odporności organizmu;
– potas, odpowiedzialny m.in. za regulację pH komórek i ciśnienie krwi;
– cynk, wspomagający naszą skórę, włosy, paznokcie i procesy metaboliczne;
– mangan, odpowiedzialny za układ nerwowy i nasz metabolizm;
– selen, kształtujący naszą odporność i chroniący przed nowotworami;
– żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chroniące przed anemią;
– miedź, która wraz z żelazem uczestniczy w transporcie tlenu we krwi.
Chcę zamówić zdrowe kasze od Wytwórcy
Jak widzimy, kasza gryczana niezależnie od formy (czy będzie to mąka, czy sypkie ziarno) jest prawdziwym skarbcem cennych minerałów i witamin. Dodatkowo zawiera cenne dla człowieka aminokwasy, takie jak lizyna, która jest składnikiem mięśni, kolagenu czy ścięgien oraz tryptofan, będący również aminokwasem egzogennym, który odgrywa istotną rolę w produkcji tzw. hormonu szczęścia, poprawia nastrój i zmniejsza uczucie niepokoju. Obecna w kaszy rutyna to nie tylko jeden ze składników leków i suplementów, mających chronić nas przed przeziębieniem, ale także środek wzmacniający naczynia włosowate, poprawiający elastyczność naczyń krwionośnych. Według ostatnich badań rutyna ma duże znaczenie w profilaktyce ataków serca i udarów. Jedna szklanka kaszy gryczanej zawiera ponad 20% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę E.
>> Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze <<
Mąka gryczana: wartości odżywcze
W 100 g mąki gryczanej znajdziemy 288 kcal, niespełna 1 g tłuszczu, nieco ponad 7 g białka i 62 g węglowodanów złożonych. Jest to produkt bezglutenowy, co docenią osoby chore na celiakię czy o gorszej tolerancji glutenu. Podobnie cukrzycy mogą ją spożywać bez przeszkód, dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny. Z kolei wegetarianie traktują mąkę gryczaną jako jedno ze źródeł białka: może nie występuje ono w kaszy w oszałamiającej ilości, jednak jest białkiem o dobrym profilu aminokwasowym. Wśród właściwości mąki gryczanej wymienia się m.in. pomocniczą rolę w terapii depresji, zmniejszanie odporności na insulinę u osób chorych na cukrzycę, silne właściwości antyoksydacyjne, obniżanie poziomu cholesterolu oraz wzmacnianie układu krążenia oraz mięśni. Jedną z zalet tej mąki jest również fakt, że nie musimy kupować jej w gotowej postaci: jeśli chcemy mieć pewność, że posiadana jest ona naprawdę wysokiej jakości, możemy kupić odpowiednią dla nas ilość w uprawie ekologicznej i następnie zmielić ją samodzielnie w domowych warunkach, wykorzystując do tego choćby młynek do kawy. Mąkę gryczaną poleca się osobom, które borykają się z problemem zakwaszenia organizmu: to właśnie gryka ma silne właściwości neutralizujące odczyn kwasowy (podobnie zresztą jak inna z „cudownych” kasz, czyli jaglanka). Jako ciekawostkę można dodać fakt, że występuje ona często jako dodatek w napojach alkoholowych, przede wszystkim w piwach bazujących na dawnych recepturach. W takich wypadkach, poza walorami smakowymi, gryka staje się również doskonałym probiotykiem. Udowodniono, że gryka w każdej postaci jest antyrakowa – chroni przez nowotworem przewodu pokarmowego.
Zastosowanie mąki gryczanej
– wszelkiego rodzaju kluski i pierogi;
– placuszki, naleśniki, gofry;
– chleby;
– różnego rodzaju ciasta i ciasteczka.
Chcę zamówić zdrowe mąki od Wytwórcy
Choć kasza gryczana i jej różne formy, w tym mąka gryczana, wielu osobom kojarzy się z tradycyjnymi posiłkami, to właśnie dzisiaj odkrywamy coraz więcej dowodów na to, że tego rodzaju żywność jest naturalną kopalnią witamin, minerałów i związków chemicznych, które są niezbędne dla prawidłowego zdrowia człowieka. W połączeniu z niewielką ceną kaszy i mąki tego rodzaju otrzymujemy więc idealne źródło zdrowych węglowodanów z wysoką zawartością białka i sporym zapasem cennych składników mineralnych.