Dlaczego łosoś jest drogi?
O tym, że ceny łososia stale rosną doskonale wie każdy, kto sięga po tę rybę. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego łosoś jest drogi i czy warto dać się skusić na promocyjną cenę w markecie, dobrze trafiłeś. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości.
Dzisiejszy artykuł powstał z pomocą Pana Marcina Starczyka ze Sklepu Rybnego AKWEN, od którego ryby możesz kupić za pośrednictwem naszego wirtualnego targu prawdziwego jedzenia.
Jakie gatunki łososia można kupić w sklepach?
Na rynku dostępne są głównie trzy gatunki łososia, których nazwy sklepowe to:
- łosoś norweski (łosoś atlantycki),
- łosoś dziki bałtycki,
- łosoś dziki pacyficzny.
Pod nazwą łososia norweskiego kryje się hodowlany łosoś atlantycki Salmo Salar. Pochodzi głównie z krajów skandynawskich, jak Norwegia, Dania czy Szwecja, ale hoduje się go również w Szkocji i na Wyspach Owczych.
Pod nazwą łososia dzikiego bałtyckiego kryje się dziki łosoś atlantycki Salmo Salar, nazywany też łososiem szlachetnym. Żyje dziko w wodach Bałtyku, z których jest poławiany. Najczęściej w sprzedaży spotkać można trocie wędrowne.
Pod nazwą łososia dzikiego pacyficznego znajdują się przede wszystkim takie podgatunki, jak: czawycza, keta, gorbusza, kiżucz i nerka. Występują w Morzu Arktycznym i północnej części Oceanu Spokojnego, a także w ich zlewiskach. Warto wiedzieć, że dziki łosoś pacyficzny sprzedawany jest zwykle w wersji rozmrożonej.
Co wpływa na cenę łososia?
Cena łososia uwarunkowana jest przede wszystkim dwoma czynnikami:
- pochodzeniem,
- trymem.
Łososie hodowlane (norweskie/atlantyckie) są najczęściej tańsze od łososi dzikich (bałtyckich i pacyficznych).
Kupując łososia (i inne ryby) nie warto oszczędzać. W tym przypadku cena idzie bowiem najczęściej w parze z jakością. Lepiej zjeść taką rybę rzadziej, ale mieć pewność, że pochodzi z dobrego źródła niż serwować sobie często tę najtańszą, ubogą w cenne wartości odżywcze.
Trymowanie łososia
Trymowaniem łososia nazywa się obróbkę fileta z łososia HOG (czyli łososia patroszonego z głową), według standardów określających, które jego części mają zostać usunięte.
Wyróżnia się 5 etapów trymowania filetów:
- trym A – z ryby usunięte zostają: kręgosłup i ości brzuszne;
- trym B – z ryby usunięte zostają: kręgosłup, ości brzuszne, płetwa ogonowa, kość obojczyka, częściowo tłuszcz brzuszny, płetwy brzuszne i grzbietowe;
- trym C – z ryby usunięte zostają: kręgosłup, ości brzuszne, płetwa ogonowa, kość obojczyka, częściowo tłuszcz brzuszny, płetwy brzuszne i grzbietowe, ości;
- trym D – z ryby usunięte zostają: kręgosłup, ości brzuszne, płetwa ogonowa, kość obojczyka, częściowo tłuszcz brzuszny, płetwy brzuszne i grzbietowe, ości, otrzewna;
- trym E – z ryby usunięte zostają: kręgosłup, ości brzuszne, płetwa ogonowa, kość obojczyka, częściowo tłuszcz brzuszny, płetwy brzuszne i grzbietowe, ości, skóra;
Trym również ma wpływ na cenę łososia – im jest wyższy, tym zwiększa się cena, ponieważ oczyszczanie ryby było bardziej pracochłonne. Trymuje się oczywiście również inne ryby.
Gdzie kupować łososia, by był bezpieczny?
Łososia (ale i generalnie ryby) najlepiej jest kupować w wyspecjalizowanych sklepach rybnych. Tam ryby są najświeższe, a źródło ich pochodzenia najbardziej zaufane.
Zdecydowanie nie warto dać się kusić marketowymi promocjami. Podejrzanie tanie ryby są najpewniej hodowane na skalę przemysłową, często w okropnych warunkach.
Bez względu na to, gdzie kupujesz łososia, zwróć uwagę na etykietę. Powinny znaleźć się na niej takie informacje, jak:
- miejsce, w którym ryba została złowiona (morze, wody śródlądowe, hodowla),
- miejsce hodowli ryby (kraj pochodzenia),
- miejsce połowu ryby.
Jeśli ryba jest sprzedawana luzem, dopytaj sprzedawcę o te informacje.
Jeśli chcesz dowiedzieć, się, na co zwrócić uwagę przy zakupie ryb, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu, gdzie temat wyjaśnia właściciel Sklepu Rybnego AKWEN – Pan Marcin Starczyk – w którego ofercie znajdziesz wysokiej jakości łososia.