Dlaczego korzeń pietruszki jest tak niedoceniany?
Pietruszka to jedno z niepozornych warzyw, które zwykle jako jeden z elementów włoszczyzny ląduje w garnku z rosołem. O ile natka pietruszki pozostaje doceniana, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, ale i naszej rodzimej, tak korzeń jest traktowany nieco po macoszemu. Jak się jednak okazuje z prostego przeglądu właściwości pietruszki, jest to przedstawiciel selerowatych, wart o wiele większego zainteresowania niż okazujemy mu na co dzień.
Znane i nieznane właściwości pietruszki
Korzeń pietruszki zawiera następujące witaminy i minerały:
- Witamina A, odpowiedzialna przede wszystkim za dobry wzrok, ale również za błonę śluzową zarówno nosa, jak i narządów wewnętrznych;
- Witaminy z grupy B, odpowiedzialne za układ nerwowy, skórę, krew, przeciwciała czy procesy hormonalne;
- Żelazo, dzięki któremu nasza krew jest w stanie przewodzić tlen oraz, które odgrywa znaczącą rolę w działaniu systemu nerwowego i odpornościowego;
- Wapń, wpływający na stan kości i zębów (w ciele dorosłego człowieka znajduje się około 1 kg tego pierwiastka);
- Magnez, niezbędny dla prawidłowego działania układu nerwowego i przemian metabolicznych, a także układu naczyniowo-sercowego;
- Fosfor, odpowiedzialny za mocne kości i zęby, ale również za przemiany energetyczne czy równowagę kwasowo-zasadową;
- Sód, regulujący ciśnienie krwi w organizmie;
- Mangan, wspomagający pracę układu nerwowego i libido;
- Selen, znaczący dla odporności organizmu i pracy tarczycy, wspomagający wychodzenie z depresji;
- Cynk, dzięki któremu możemy pochwalić się zdrowymi włosami i paznokciami; reguluje on również procesy metaboliczne, wchodzi w skład kilkudziesięciu enzymów, poprawia naszą sprawność intelektualną.
>> Pietruszka – właściwości zdrowotne korzenia i natki <<
Zastosowanie właściwości pietruszki
Wśród najważniejszych skutków działania korzenia pietruszki na organizm człowieka wymienia się m.in. wspomaganie pracy układu trawiennego (od neutralizacji gazów po zwiększenie wydzielania soku trawiennego), oczyszczanie naszego ciała z toksyn i wspomaganie wątroby. Jest delikatnym środkiem moczopędnym; odświeża oddech i zwalcza wszelkiego rodzaju pleśniawki w ustach.
Przykładowe przepisy (nie tylko kulinarne) z korzeniem pietruszki w roli głównej
Szybka sałatka jabłkowo-pietruszkowa
Składniki: pół główki kapusty, jeden por, dwa jabłka, natka koperku do dekoracji, odrobina oliwy, przyprawy.
Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, jabłka i pietruszkę trzemy na tarce, mieszamy wszystkie składniki, na koniec wlewamy oliwę i przyprawiamy. Taka sałatka stanowi niebanalny dodatek do obiadu, może też być autonomicznym daniem.
Odżywcza płukanka do włosów
Składniki: korzeń pietruszki, saszetka ziół skrzypu polnego, sok z cytryny.
Przygotowanie: Obraną pietruszkę gotujemy przez około pół godziny w 200 ml wody, pod koniec gotowania dodajemy skrzyp, zostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem, zanim straci temperaturę dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Na umytych uprzednio włosach i skórze głowy rozprowadzamy płukankę, po kilku minutach spłukujemy ją wodą.
Koktajl gruszkowo-pietruszkowy
Składniki: korzeń pietruszki, duża gruszka, łyżka miodu, pół szklanki wody, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Owoce i warzywa myjemy, kroimy, łączymy w blenderze z pozostałymi składnikami i blendujemy do gładkiego przecieru. Pijemy świeży.
Słodka sałatka z pietruszką
Składniki: jabłko, dwie pietruszki, 50 g rodzynek, duży jogurt, odrobina cynamonu i łyżka miodu.
Przygotowanie: Jabłko i pietruszki trzemy na tarce na grubych oczkach, mieszamy w misce z jogurtem i rodzynkami. Podajemy świeżą.
>> Jakie warzywa warto jeść zimą? <<
Ciekawostki o właściwościach pietruszki
- Jeden korzeń (ważący około 100 g) zaspokaja aż 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę C;
- Jest świetnym środkiem do usuwania nadmiaru wody z organizmu, co docenią przede wszystkim osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym;
- Od dawna starty korzeń używany jako środek łagodzący ból i pieczenie po ukąszeniach komarów;
- Olejki eteryczne zawarte w korzeniu pietruszki to apiol i mirystycyna – zarówno pierwszy, jak i drugi to substancje o działaniu psychoaktywnym (w silnej dawce powoduje halucynacje, w słabszych stany euforyczne);
- Dzięki flawanoidom jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antynowotworowe, zmniejsza ciśnienie krwi tętniczej, reguluje poziom cholesterolu.
>> Włoszczyzna – gotowy zestaw dostępny przez cały rok <<
Pietruszka to jedno z mniej lubianych warzyw: bywa zwykle wykorzystywana o wiele rzadziej, niż inne składniki włoszczyzny (warto podkreślić, że była ona jednym z pierwszych warzyw sprowadzonych do Polski przez królową Bonę), jednak z pewnością zasługuje na częstszą pamięć. Jest niedrogą skarbnicą witamin i minerałów, wspomaga trawienie (co motywuje do dodawania jej do obciążających żołądek potraw), układ nerwowy i naszą cerę. Stanowi idealny składnik sałatek, zup, koktajli. W terapiach alternatywnych jest stosowana jako broń w walce z nowotworami, zakażeniami bakteryjnymi czy grzybiczymi. Wspomniane wyżej właściwości korzenia pietruszki, zwłaszcza w połączeniu z jej przystępną ceną, stanowią o jej wyjątkowej randze w pożywieniu człowieka.
Chciałam pobrać ebook, podała imię i email, a o trzymałam informację powtórz poszło coś nie tak. I co podawać następnego emaila. Ale zapraszacie na zakupy. Nieładnie