Nadbużaskie smaki prosto z Dażynki
Podlasie Nadbużańskie – okolice Drohiczyna. Piękne równinne krajobrazy nieskażone wpływem przemysłu. To właśnie tu znajduje się Dażynka – rodzinna firma, w której z pasją wytwarza się wędliny, sery, majonezy i produkty garmażeryjne.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związanych m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Dażynka – Nadbużańskie Smaki, o której w dalszej części opowiada sama właścicielka – Pani Grażyna Putkowska.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Gospodarstwo wielokrotnie nagradzane
“Dażynka – Nadbużańskie Smaki istnieje od 2011 roku. Nasza działalność powstała na bazie gospodarstwa rolnego, położonego w Rotkach, specjalizującego się w produkcji mleka i odnoszącego sukcesy w tej dziedzinie, między innymi:
- Mistrzowie Agroligi województwa podlaskiego w 2014 roku,
- Najbezpieczniejsze i najładniejsze gospodarstwo rolne na Podlasiu w 2010 roku,
- Rolnik roku 2014.
Pomysł na powstanie działalności przetwórczej zrodził się w następstwie sukcesów odnoszonych przez ser Nadbużański dojrzewający, podczas lokalnych kulinarnych konkursów, którego receptura tworzyła się metodą prób i błędów” – opowiada Pani Grażyna.
Wyjątkowe produkty
“W naszej rodzinie przetwórstwo mięsa to tradycja wielopokoleniowa, a receptury i umiejętności w tym zakresie, są dla nas czymś oczywistym i powszednim. Postanowiliśmy połączyć te dwa nurty przetwórstwa.
Wyjątkowym produktem w naszej ofercie jest majonez, który wytwarzamy z jaj kurek biegających po naszej zagrodzie. Nie mogło go zabraknąć, gdyż jest przysmakiem na naszym stole od 30 lat” – dodaje Pani Grażyna.
Tradycyjne receptury
“Działalność Dażynki wymaga dużego nakładu pracy ręcznej. Zwykle dzień pracy rozpoczyna się o 4:00-5:00 rano i trwa do godzin wieczornych. Ze względu na bogaty asortyment produktów, praca wymaga nieustannej uwagi i kontroli oraz dobrej organizacji.
Tradycyjne receptury wymagają ciągłości, trzeba być dyspozycyjnym cały tydzień, również i ze względu na klientów robiących zakupy w naszym gospodarstwie” – mówi Pani Grażyna.
Ciężka praca, która daje satysfakcję
“Praca w masarni przynosi nam olbrzymią satysfakcję. Cieszą nas sukcesy odnoszone w konkursach kulinarnych, z których najważniejszymi są dwie Perły – pierwsze nagrody w krajowym konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo, otrzymane za Ser Nadbużański w 2015 roku i Szynkę ze Słoninką w 2017 roku.
Jeszcze bardziej cieszy nas fakt, że nasze produkty smakują coraz większej liczbie klientów, o czym świadczy systematyczny wzrost produkcji. W gospodarstwie odwiedza nas coraz więcej klientów. Planujemy zbudowanie sklepu, w którym – oprócz naszych produktów – moglibyśmy zaproponować bogatą gamę przysmaków z naszego regionu” – opowiada Pani Grażyna.
Szeroki asortyment
“W naszej ofercie można znaleźć wędliny, kiełbasy, garmażerkę, sery dojrzewające o różnych smakach, twarożki, majonezy. Surowiec do produkcji wyrobów mięsnych pochodzi od stałych podlaskich dostawców. Od kilku lat sery robimy z mleka wysokiej jakości pochodzącego z pobliskiego gospodarstwa.
W naszej rodzinie dbamy o zdrowe odżywianie, unikamy konserwantów i stawiamy na nieprzetworzone produkty. Staramy się być samowystarczalni, uprawiamy więc własne warzywa, owoce i zioła oraz wypiekamy pieczywo” – mówi Pani Grażyna.
Jakie produkty marki Dażynka kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Dażynka – Nadbużańskie Smaki:
- Boczek Drohicki z czosnkiem,
- Cwaniak Dażynki,
- Kaszanka Drohicka,
- Kiełbasa Carska sucha,
- Kiełbasa Nadbużańska,
- Kiełbasa Nadbużańska sucha,
- Kiełbasa szynkowa,
- Kiełbasa z jałowcem,
- Kiełbasa z jałowcem sucha,
- Kindziuk Dażynki,
- Kryształek Nadbużański,
- Majonez Nadbużański tradycyjny,
- Majonez Nadbużański z czosnkiem,
- Nadbużańskie nóżki w galarecie,
- Pasztetowa Babci Zosi,
- Pasztet Prababci Jani,
- Polędwica Drohicka,
- Polędwica Nadbużańska,
- Polędwica Nadbużańska w przyprawach,
- Polędwica w czarnuszce,
- Przysmak Nadbużański,
- Serdelki Nadbużańskie,
- Skwarki Nadbużańskie,
- Słodka polędwiczka,
- Smalczyk Nadbużański,
- Smalec Nadbużański,
- Szynka Drohicka,
- Szynka Drohicka ze słoninką,
- Twarożek Nadbużański czosnkowo-cebulowy.
Misja: zachować tradycję
“Zależy nam na zachowaniu tradycji, przywróceniu i rozpowszechnieniu produktów charakterystycznych dla Podlasia, zdrowych, smacznych, poddanych prostej obróbce, bez stosowania chemicznych środków konserwujących, barwników, czy polepszaczy smaku.
Charakter naszej pracy pokrywa się z naszymi przekonaniami i doświadczeniem, co sprawia, że jest naszą pasją” – dodaje Pani Grażyna.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
Jeśli tak samo, jak Dażynka – Nadbużańskie Smaki, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika