Czereśnie – właściwości odżywcze i zdrowotne owoców
Pamiętam, jak lata temu mój dziadek stosował fortele na szpaki w postaci puszek wieszanych na gałęziach. Te niezłomne ptaszyska kochały konsumować soczyste, chrupkie czereśnie. Niestety, żaden z zabiegów zapobiegawczych nie był wystarczająco skuteczny. Pomagała jedynie drabina i dobry refleks. Dojrzałe owoce szybko musiałby trafić do koszyka, aby szpaki ich nie dopadły. W sumie trudno dziwić się ptactwu, przecież sami pochłaniamy czereśnie z wielką gorliwością i to nie tylko ze względu na walory smakowe. Zobaczcie, co jeszcze oferują te pyszne owoce.
Czereśnia, nazywana również wiśnią ptasią, to gatunek rośliny należącej do rodziny różowatych. Obszarem występowania obejmuje Europę, Azję Zachodnią oraz Kakuaz. Jest jednym z najokazalszych drzew owocowych, jakie pojawiają się w polskich sadach. Niektórzy mylą czereśnie z wiśniami, tyle że te pierwsze są słodkie, a przez to chętniej spożywane bezpośrednio, lecz nie tak aromatyczne i rzadziej stosuje się je do produkcji przetworów.
Czereśnie – wartości odżywcze
Kolor robi różnicę. Czym ciemniejsze, tym większa ich wartość odżywcza. Zawierają bowiem więcej potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin z grupy B, beta-karotenu oraz witaminy C. Czereśnie są niezawodnym źródłem energii, co stanowi wielki plus w przypadku odżywiania dzieci. Natomiast ze względu na ich kaloryczność nie znajdą w nich wsparcia osoby, które prowadzą krucjatę przeciwko zbędnym kilogramom.
Za to odgrywają ważną rolę w przypadku zachorowań na dnę moczanową, czyli chorobę metaboliczną polegającą na nadmiernym gromadzeniu się kryształków kwasu moczowego w stawach. Im więcej złogów, tym większy ból. Osoby chorujące na dnę moczanową powinny spożywać czereśnie, gdyż zawierają one witaminę B5 korzystnie wypływającą na obniżenie się stężenia kwasu moczowego w organizmie. Poza tym czereśnie są dobrym źródłem witaminy C, która wpływa łagodząco na wszelkie stany zapalne w organizmie. Cyjanidyna występująca w czereśniach może także zmniejszać próg odczuwania bólu wywołanego przez kryształki gromadzące się w stawach. Dobroczynne właściwości owoców pomagają także w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Czereśniowy koncert życzeń trwa, bo to nie koniec superlatyw na temat tych drobnych owoców. Oprócz właściwości przeciwzapalnych czereśnie są dobrym źródłem potasu, wody, co jest ważne w kontekście pracy wielu narządów wewnętrznych. Sok z czereśni posiada właściwości odtruwające wątrobę, oczyszczające nerki, a przez to wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Chcę zamówić owoce od Rolników
Czereśnie w ciąży
Czereśnie są produktem dość ciężkostrawnym, dlatego też w niewielkich ilościach można je wprowadzać do diety przyszłej mamy. Nie zaleca się jednak spożywania ich na czczo oraz przed snem.
Czereśnie podczas karmienia piersią
Ze względu na ich ciężkostrawność nie zaleca się spożywania czereśni w okresie połogu kobiety. W tym czasie zalecana jest dieta łatwostrawna. Później natomiast można spożywać czereśnie, ale w rozsądnych ilościach.
Wybieram ekologiczne owoce od Rolników
Czereśnie i ich kulinarne zastosowanie
Najzdrowsze są, kiedy spożywa się je na surowo, ale łatwiej się trawi, gdy robi się z nich kompot, przecier czy mus. Pasują dobrze do ciast drożdżowych, kruchych, a także do domowych galaretek i kisieli. Znajdują także dobre zastosowanie w kompozycji z delikatnym mięsem (np. królikiem) czy z wyrazistymi sałatkami (np. w kombinacji z rukolą i serem kozim).
Czy czereśnie mogą szkodzić?
Historia zatacza koło, znów bowiem wracamy do elementu ciężkostrawności. Przy czym problem tkwi nie tylko w samych owocach, ale też ich konsumentach. Jako że należą do owoców sezonowych i pojawiają się nagle, to zwyczajowo rzucamy się na nie, jak szarańcza na pola uprawne, i pożeramy je w niekontrolowanych ilościach. To zaś kończy się niestrawnością i bólem brzucha. Nie zapominajmy również, że czereśnie mają dużo cukru, stąd są wysoko niewskazane dla cukrzyków oraz osób przebywających na dietach redukcyjnych.
Wychodzi na to, że te drobne owoce nie zrobią nam nic złego pod warunkiem, że nie będziemy się bezlitośnie nimi objadać. Z tą myślą zachowaną z tyłu głowy zamówcie oraz kosztujcie ekologiczne czereśnie i uważajcie na szpaki. One nigdy nie odpuszczają.
*O wartościach odżywczych, właściwościach prozdrowotnych oraz kulinarnym zastosowaniu czereśni opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.
Czereśnie mają dużo cukru? Teks wprowadza w błąd. Czereśnie w 80 % to woda. Mają bardzo mało kalorii, mało cukru, osoby z cukrzycą mogą je spokojnie jeść.
zgadzam się z andzią, a oto link potwierdzający wypowiedź: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wisnie-i-czeresnie-wplywaja-dobroczynnie-na-serce-nerki-i-stawy_33943.html
Niestety diabetyk może jeść niewielkie ilości czereśni. To wiśnie są zalecane w cukrzycy
jem 0,5 do 1 kg dziennie, mniam