ASBIO – warzywno-owocowe gospodarstwo ekologiczne, działające w zgodzie z naturą
Doświadczenia zbierane przez pokolenia, zaufanie i miłość do natury, konsekwencja w działaniu, pasja – oto przepis na ekologiczne gospodarstwo, który w ASBIO działa idealnie. Zapraszamy w podróż po podkrakowskich uprawach warzyw i owoców Rodziny Chorązkich.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku gospodarstwa ekologicznego ASBIO, o którym w dalszej części opowiada właścicielka – Pani Katarzyna Chorązka-Małysa.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Bez ryzyka chemicznych oprysków
“Nasze gospodarstwo znajduje się 12 km na północny-wschód od granic miasta Krakowa. W małej miejscowości Goszyce, niedaleko lasu umiejscowiona jest nasza 2,5-hektarowa warzywno-owocowa plantacja.
Dawniej ta miejscowość słynęła z dużych gospodarstw produkujących zboża, warzywa okopowe i hodujących zwierzęta. Obecnie nasi sąsiedzi podzielili gospodarstwa na działki budowlane i sprzedali je.
Przybywa nam sąsiadów, którzy budują domy mieszkalne przy granicy z nami, dzięki czemu jesteśmy z roku na rok spokojniejsi o nasze warzywa, gdyż nie ma ryzyka oprysków chemicznych.
Nasze gospodarstwo powstałe w około 1945 roku nadal istnieje w całości, a nawet powiększa swoją powierzchnię” – opowiada Pani Katarzyna.
Gospodarskie doświadczenia trzech pokoleń
“Gospodarstwo Ekologiczne ASBIO istnieje od 2000 roku. Wtedy właśnie staraliśmy się o certyfikat ekologiczny i po dwóch latach okresu konwersji otrzymaliśmy go.
Jednakże twórcą naszego gospodarstwa był mój dziadziuś – Tadeusz Nocuń, który w 1945 roku, na pustym polu wybudował budynki i rozpoczął hodowlę warzyw, kwiatów i zwierząt. Był on >>wyuczonym<<, jak na tamte czasy ogrodnikiem.
W 1983 roku przekazał gospodarstwo swojej córce, a mojej mamie – Annie Chorązkiej, która jest technikiem ogrodnikiem. W roku 1973 zdawała maturę w Technikum Ogrodniczym w Tarnowie (Gumniska). W latach 1980-1990 kwiaty powoli zastąpiły warzywa. Powodem były wymogi społeczeństwa, które nie stać było na zakup kwiatów.
W rozwoju naszego gospodarstwa ważnymi osobami byli Pan inżynier Kazimierz Rabsztyn (przyjaciel naszej rodziny) oraz Państwo Roma i Tomasz Sendyka (moja kuzynka z mężem mieszkającym wówczas w USA). Dzięki nim podejmowaliśmy odpowiednie decyzje i wprowadzaliśmy odpowiednie zmiany.
W 2013 roku Anna i Stanisław Chorązcy przekazali mi gospodarstwo. Jednak pomimo zmiany właściciela nadal współpracujemy razem z rodzicami. Ja z mężem Andrzejem posiadamy wyższe wykształcenia, jednak w nieco innych kierunkach niż rolnictwo. Andrzej studiował na AGH, zaś ja jestem matematykiem z UJ.
Pomimo tego wykształcenia postanowiłam kontynuować dzieło moich rodziców i dziadziusia. Wiedzę praktyczną zyskujemy z mężem na co dzień bazując na doświadczeniu rodziców, zaś teorię wyczytujemy z różnych książek i czasopism. W 2020 roku obroniłam pracę dyplomową na studiach podyplomowych Rolnictwo Ekologiczne na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Bardzo dużo cennych wiadomości uzyskałam z tych studiów, które na co dzień wcielam w życie” – dodaje właścicielka ASBIO.
Codzienność w ASBIO
“W okresie wiosenno-jesiennym nasz dzień zaczyna się nawet ok. 5:00, a kończy ok. 21:00. Rano zazwyczaj zajmujemy się przygotowaniem warzyw i owoców na zamówienia złożone na dany dzień. Około południa mój tata rozwozi towar po krakowskich sklepach albo prywatnych osobach. Dużo klientów odbiera warzywa z podwórka. Reszta rodziny zajmuje się pracą na gospodarstwie, przy zwierzętach. Jestem szczęśliwą matką dwóch córek (7 i 9 lat), zatem dochodzą jeszcze obowiązki związane ze szkołą i innymi zajęciami. Także dużo czasu, niestety, poświęcam przy księgowości, reklamie i ofertach naszego gospodarstwa.
Myślę, że największym wyzwaniem i trudnością jest pokonać przeszkody jakie stają nam na drodze podczas produkcji warzyw i owoców. Każdy rok jest innych. W tym roku walczymy z chwastami, plewimy po kilka razy dany kawałek pola. Rok temu walczyliśmy z mączlikami, które zjadały każdy jarmuż, kapustę. Musieliśmy palić bardzo dużo liści zaschniętych, aby nie rozprzestrzeniały się. Był też rok plagi śmietki i innych robaków, które wyjadły wiele nasion kiełkujących. No i na koniec pogoda, która zaskakuje każdego dnia. Raz powódź i zalane plony innym razem upały i skorupa, zamiast żyznej gleby.
W 2013 roku zdobyliśmy III miejsce w konkursie wojewódzkim na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii Ekologia-Środowisko. W 2019 roku – II miejsce w konkursie wojewódzkim na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii Ekologia-Środowisko.
Jednak największym dla nas sukcesem jest pozytywna opinia o naszym gospodarstwie. Nasze warzywa kupują zarówno osoby chore, alergicy, matki dla swoich pociech, jak i osoby, które cenią sobie zdrową, nieskażoną chemicznie żywność. Gdy któraś z tych osób zadzwoni kolejny raz, aby złożyć zamówienie i doceni jakość naszych plonów jest to dla nas więcej warte niż jakikolwiek nagroda czy wyróżnienie. Wówczas widzimy, że nasza praca i trud są docenione. Dziękujemy!
Nasze plany na przyszłość to przede wszystkim jak największy rozwój gospodarstwa ekologicznego oraz powiększenie powierzchni gospodarstwa” – mówi Pani Katarzyna.
Ekologiczne warzywa i owoce
“W naszej ofercie znajdują się owoce – truskawki, maliny, czereśnie, porzeczka czarna oraz warzywa – szpinak, sałaty, jarmuż, kapusta, kalafiory, brokuły, rzodkiewka, selery korzeniowe, naciowe, pory, buraki ćwikłowe, cebula, marchew, pietruszka, fasola zielona, żółta, dynia, cukinia, pomidory, ogórki, papryka, rukola, koper, mięta, rabarbar, a także orzechy włoskie i jajka kurze. Flagowymi produktami są: szpinak, rzodkiewka, sałata, rukola, pomidor, truskawka, malina.
Nasze produkty są produkowane bez chemii. Materiał siewny pozyskujemy z ekologicznych sklepów nasiennych oraz z własnej produkcji. Nawozimy glebę tylko nawozami i środkami naturalnymi: obornik z własnego gospodarstwa, kompost, mączki skalne, humusy, gnojówki z ziół i warzyw, napary z różnych roślin rosnących na terenie gospodarstwa (np. pokrzywa, cebula, czosnek, liście pomidorów). Oprócz tego stosujemy efektywne mikroorganizmy typu Ema5 z wrotyczem, EM Ogród i tym podobne. Nawozy, które stosujemy są wystarczającymi regulatorami wzrostu.
Aby ochronić warzywa przed zwierzętami, owadami stosujemy tablice lepowe, siatki i włókniny, tunele foliowe. Naszym JEDYNYM skutecznym środkiem na chwasty jest plewienie ręczne ( motyka, planetka, glebogryzarka ogrodnicza).
Warzywa i owoce z naszego gospodarstwa są wolne od chemii, którą stosuje wiele osób w gospodarstwach konwencjonalnych. Z opowiadań i z obserwacji działań innych gospodarstw możemy wymienić parę wydarzeń, które nigdy nie miały miejsca w naszym polu.
Niektórzy producenci używając środków ochrony roślin nie stosują się do karencji danego środka, warzywa bywają myte w środkach np. domestos (selery) albo zbiór truskawek zaraz po oprysku dzięki któremu lepiej się przechowują.
Proponujemy także zwrócić uwagę na kolor i wygląd warzyw: ciemna zieleń jest oznaką dużej zawartości nawozów, na przykład w kapuście, szpinaku. Szpinak po usmażeniu zamienia się w wodę także duża ilość nawozów sztucznych. No i na koniec, trudno w polskiej ekologii wyprodukować w marcu owoce papryki czy kalafiory” – dodaje właścicielka ASBIO.
Tradycja idąca w parze z ekologią
“Nasze gospodarstwo ekologiczne swoimi korzeniami sięga bardzo głęboko w przeszłość. Zaczynając od dziadków (1945 rok), poprzez naszych rodziców, nas, aż po nasze dzieci, z pokolenia na pokolenie przekazujemy miłość do ziemi, roślin, zwierząt i ekologii.
Jednak nie mylmy pojęcia tradycja z ekologią! Tak, jesteśmy tradycyjnym gospodarstwem, bo zajmujemy się produkcją warzyw od lat, jednak nasze Certyfikowane Gospodarstwo Ekologiczne podlega wielu kontrolom.
Tylko w poprzednim, 2019 roku, w sierpniu, mieliśmy coroczną inspekcję z jednostki certyfikującej AGRO BIO TEST. Natomiast we wrześniu skontrolowali nas inspektorzy z WIJHARS-u. Po pobraniu próbek i dogłębnej kontroli, zarówno każdego miejsca gospodarstwa, jak i wszystkich rejestrów, dostaliśmy pozytywną opinię kontroli. Także we wrześniu uczestniczyliśmy w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Małopolsce i zdobyliśmy II miejsce.
Myślę, że te wszystkie certyfikaty i nagrody świadczą o jakości, wartości naszych warzyw i owoców oraz przekonują naszych klientów. Zapraszamy na zakupy i do lektury naszej strony www.asbio.eu” – opowiada Pani Katarzyna.
Jakie produkty z gospodarstwa ekologicznego ASBIO kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty z gospodarstwa ekologicznego ASBIO:
- botwinka EKO,
- buraki ćwikłowe EKO,
- cebulka czerwona EKO,
- cebulka zielona EKO,
- jarmuż EKO,
- koperek EKO,
- mięta EKO,
- rukola strzępiasta EKO,
- rukola szerokolistna EKO,
- rzodkiewka EKO,
- seler korzeniowy z nacią EKO,
- szpinak EKO,
- szpinak wiosenny.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“O Lokalnym Rolniku dowiedziałam się od mojej przyjaciółki – pani dietetyk, która stwierdziła, że musimy spróbować. Mieliśmy nadmiar warzyw, więc zdecydowaliśmy się na próbę. Dodawaliśmy coraz więcej warzyw. W poprzednim roku zaskoczyło nas zainteresowanie ludzi naszą dynią czy cukinią, gdyż na te warzywa dawniej było małe zapotrzebowanie” – komentuje właścicielka firmy. Jeśli tak samo, jak ASBIO, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika