!-->

Alpi Hummus – owoc podróży, doświadczeń i fascynacji światem

Rolnicy i Wytwórcy

Cieszyć się drobnymi przyjemnościami każdego dnia? Trudne? Nie dla Aleksandry Marciniak – właścicielki małej rodzinnej firmy Alpi Hummus, która proponuje swoim klientom kapitalny hummus w siedmiu różnych kombinacjach smakowych. To właśnie radość z poznawania, doświadczania, podróżowania i spotykania nowego spowodowała, że w 2014 roku postanowiła podzielić się nią z innymi ludźmi, zamykając popularną potrawę z Bliskiego Wschodu w kolorowych opakowaniach i oferując im ten egzotyczny przysmak.

Alpi Hummus to nie tylko firma rodzinna, ale również lokalna, swoje wyroby bowiem produkuje w Piasecznie pod Warszawą. Pomysł popularyzacji potrawy oryginalnie pochodzącej z Libanu spotkał się z bardzo pozytywną reakcją ze strony klientów. Na początku jednak były…

Podróż, fascynacja i poczta pantoflowa

Właściciele Alpi Hummus uwielbiają podróżować, odkrywać nowe smaki i eksperymentować z nimi we własnej kuchni. Ich pasją są szeroko pojęte kulinaria. Prowadzą zdrowy, aktywny tryb życia i są ciągle głodni świata. Z potrzeby poznawania nowych kultur i ich zasobów pewnego lata wybrali się w podróż do Izraela, gdzie odkryli nowy wymiar sztuki kulinarnej. Tam wszystko się zaczęło. Dosłownie i w przenośni. Po powrocie, nasiąknięci izraelską kulturą powszechnego rozmiłowania w hummusie i zafascynowani walorami tej potrawy oraz wielorakimi sposobami na jej serwowanie, sami zaczęli coraz częściej żywić się własnoręcznie robionym hummusem. Raczyli nim też najbliższą rodzinę, przyjaciół, znajomych. Fanów ich hummusu stale przybywało, poczta pantoflowa działała bardzo skutecznie, chętnych na jego skosztowanie pojawiało się coraz więcej, aż w końcu zdecydowali się dotrzeć do szerszego grona odbiorców.

10325329_840978389291200_6012663226336213183_n

Konserwantom mówimy NIE!

Na pytanie, dlaczego Alpi Hummus nie stosuje konserwantów i ulepszaczy do produkcji swoich wyrobów, Aleksandra Marciniak odpowiada bardzo stanowczo. – Skoro człowiek zjada w ciągu życia kilkaset kilogramów konserwantów (w zależności od diety), to nie ma po co dodatkowo się zaśmiecać chemią! Jesteśmy tym, co jemy. Odżywianie ma wielki wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, stąd nasza chęć dostarczania odbiorcom jak najwyższych jakościowo, w 100% naturalnych produktów.

Właściciele firmy wytwarzają swój przysmak w nowoczesnym lokalu produkcyjnym w Piasecznie. – Dbamy o każdy najmniejszy szczegół procesu produkcyjnego, zachowujemy najwyższe normy czystości,  bardzo starannie selekcjonujemy składniki wchodzące w skład naszych hummusów. – dodaje Aleksandra Marciniak.

Pyszność w 7 smakach

Hummus przygotowywany jest wytwarzany z najwyższej jakości składników (zawiera m.in. wyłącznie oliwę extra vergine, sok bio z sycylijskich cytryn, sporą ilość miazgi sezamowej tahini – do 16%). Jest robiony według tradycyjnej izraelskiej receptury, której właściciele Alpi Hummus nie boją się jednak nieco urozmaicać.

Hummus ostry daktyl

Z tej skłonności do innowacji powstała gama 7 udanych, oryginalnych kompozycji, a wśród nich są: hummus klasyczny z polskim akcentem w postaci czosnku, hummus pomidorowy o intensywnym smaku uzyskanym dzięki suszonym pomidorom, półwytrawny hummus śliwkowy z prażonym sezamem, hummus polski z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, a także ognisty hummus chili, faworyt wytwórców – hummus ostry daktyl oraz subtelny hummus konopny. Na dodatek w najbliższej przyszłości możemy spodziewać się kolejnych kombinacji smakowych, ponieważ właściciele Alpi Hummus są nieskończenie kreatywnymi ludźmi.

Alpi Hummus na platformie LokalnyRolnik.pl

Dotąd produkty tego lokalnego producenta mogliście spotkać na targach śniadaniowych, w niektórych sklepach osiedlowych lub ze zdrową żywnością. Nie musicie już więcej ganiać po różnych zakątkach Warszawy, aby pyszny hummus w różnorodnych odsłonach stał się nieodłącznym elementem Waszego jadłospisu. Wystarczy, że złożycie zamówienie, a hummus zostanie dostarczony wraz z Waszymi zakupami do grupy zakupowej, w której jesteście zarejestrowani. Nie przegapcie tej okazji na wypróbowanie zdrowych produktów o egzotycznym pochodzeniu, bo Wasze podniebienia Wam tego nie wybaczą!

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji

  1. Joasia pisze:

    Witam,
    mam pytanie z jakiego sezamu wyrabiane są produkty Alpi Hummus ? Cieszy mnie fakt, że hummus wytwarzany jest bez konserwantu, jednak nie jestem przekonana co do wartości zdrowotnych takiego produktu, gdyż zarówno oliwy (nawet najwyższej jakości) jak i sezam bardzo szybko jełczeją stając się po prostu bardzo niebezpieczne dla organizmu. Czy nie lepiej zrobić hummus samemu w domu i od razu go zjeść? 🙂

    • Lokalny Rolnik pisze:

      Pani Joanno,
      skierujemy Pani pytanie do producenta i po otrzymaniu odpowiedzi bezzwłocznie przekażemy w formie komentarza na blogu 🙂

    • Lokalny Rolnik pisze:

      Pani Joanno, ALPI Hummus jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów, jest robiony w Polsce z najwyższej jakości składników (zawiera m.in. wyłącznie oliwę extra vergine, sok bio z sycylijskich cytryn, sporą ilość miazgi sezamowej tahini- do 16%).

  2. Joasia pisze:

    Mam pytanie,
    czemu mój wczorajszy komentarz do artykułu został usunięty? 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *