Falafel – jedzenie z pasją
Falafele zdobywają coraz większą popularność, szczególnie w dużych miastach, gdzie są nie tylko elementem żywieniowej mody, lecz na stałe wpisują się w jadłospis miejskiej społeczności. Ale nie oszukujmy się, kotleciki z ciecierzycy oferowane w tanich barach nie mogą się równać z tymi chrupiącymi i pachnącymi aromatycznymi przyprawami, które wyrabia Falafel – food with passion.
Choć falafele kojarzone są głównie z wegatarianizmem i weganizmem, to zmienia się sposób postrzegania tej bardzo popularnej w państwach arabskich potrawy. Wszelkie wątpliwości w tej kwestii rozwiewa Usama Hadidah – właściciel firmy Falafel – food with passion – Nasze wyroby są dla każdego, małego i dużego, weganina i mięsożercy, dla osoby uczulonej na gluten lub nietolerującej laktozy.
Firma Usamy Hadidah jest bardzo młoda, ponieważ rozpoczęła działalność w listopadzie 2014 roku. Nie przeszkadza to jednak właścicielowi snuć odważnych planów dotyczących rozbudowy przedsięwzięcia i wprowadzenia kolejnych produktów dla spragnionych nowości klientów.
Tradycja narodziła się w Damaszku
– Nasze falafele można było kupić już w 1948 roku na ulicach Damaszku. Wtedy robił je mój dziadek, dziś z naszej rodzinnej receptury korzystam razem z ojcem. Tata mieszka w Polsce od 35 lat i od zawsze był związany z gastronomią. Od samego początku falafele miały swoje miejsce w menu lokali, które prowadził ojciec, ale nigdy nie były specjalnie doceniane. – wspomina Usama Hadidah. Co więc się zmieniło, że falafel dostał drugie życie i zaczął zyskiwać na popularności? – Pewnego dnia poczułem, że muszę się tym zająć. Długo pracowałem nad tym, żeby bez ingerencji w smak wyeliminować gluten z jego składu. Kiedy to się udało, wprowadziłem go do sklepów, a ludzie go pokochali.
Pyszne rękodzieło
Falafele wytwarzane są ręcznie, a do produkcji używana jest ciecierzyca najwyższego sortu i bez udziału konserwantów czy chemicznych ulepszaczy. Dzięki temu Usama Hadidah wierny jest nie tylko tradycji, ale i sobie. – Robię tylko to, co sprawia mi radość i zawsze staram się podążać z prądem życia. – Jedzenie z pasją to, obok miłości do kulinarnych odkryć, sportu i podróży, stały motyw, który przewija się przez życie właściciela Falafel – food with passion. Nic więc dziwnego, że szczerość i energia, jakie towarzyszą jego przedsięwzięciu oraz jakość produktu, który oferuje, są dostrzegane i doceniane.
Falafel z certyfikatem
Jako że słowo się rzekło, z wielką przyjemnością informujemy, iż Falafel – food with passion otrzymał certyfikat „Dobry Produkt” przyznawany przez redakcje serwisów portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl i Polską Organizację Handlu i Dystrybucji. Pękamy z dumy, serdecznie gratulujemy i bardzo się cieszymy, że jako LokalnyRolnik.pl możemy uczestniczyć w popularyzacji wyrobów tworzonych przez wytwórców pełnych pasji, zaangażowania i wiary w to, co robią.
Zdjęcia pochodzą z fanpage`a Falafel – food with passion na Facebooku.