Urbanika Farms – mikrozioła z innowacyjnej farmy miejskiej
Centrum Krakowa, hydroponiczna farma wertykalna, która niezależnie od pory roku, warunków atmosferycznych, stanu powietrza zapewnia niezmiennie, tą samą, najwyższą jakość uprawianych roślin. Bez chemii, bez GMO, bez zanieczyszczeń, bez nawozów. Urbanika Farms wykiełkowała w 2015 roku i od tego momentu nie zwalnia tempa.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Urbanika Farms, o której w dalszej części opowiadają sami właściciele.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia jego powstania Urbanika Farms? Skąd taki pomysł?
“Od pewnego czasu rynek spożywczy w Polsce i na świecie zaczyna ulegać zmianom, które wywołane są wzrostem świadomości konsumenckiej. Coraz więcej osób szuka produktów możliwe najmniej przetworzonych, zdrowych i organicznych. Jako założyciele Urbanika Farms (i pasjonaci jedzenia) wyszliśmy tym oczekiwaniom naprzeciw.
Pierwotnie Urbanika Farms była producentem produktów przeznaczonych tylko dla branży gastronomicznej – wysoce wyspecjalizowanych szefów kuchni. Jednak, wraz z kolejnymi generacjami technologii, którą sami tworzymy i ulepszamy, udało nam się uczynić nasze rośliny dostępne dla szerszego grona odbiorców przy zachowaniu najwyższej jakości i standardów produkcji.”
Jak nauczyliście się tego, czym się obecnie zajmujecie?
“Łącząc wyspecjalizowaną wiedzę każdego z członków naszego zespołu. Nie mieliśmy przecież, żadnych gotowych poradników ani podręczników. Łączyliśmy wiedzę akademicką z praktyką, uzupełnialiśmy technologię, ucząc się na naszych własnych błędach i powoli staraliśmy się zrozumieć język, w jakim komunikowały się z nami nasze rośliny.”
Jak wygląda Wasz przykładowy dzień w pracy w Urbanika Farms?
“Trochę tak, jak w filmach science fiction ☺. Rolnictwo wertykalne, rolnictwo miejskie to rolnictwo przyszłości. Produkujemy rośliny innowacyjną metodą – nasze rośliny rozwijają się w centrum miasta, wewnątrz budynku.
Nasiona wysiewamy na specjalne maty podsiąkowe, na których mogą ukorzenić się i rosnąć niezależnie od pory roku i zmiennych warunków atmosferycznych. Za pomocą specjalnych urządzeń filtrujemy powietrze, sterujemy ekosystemem decydując o oświetleniu, poziomie nawodnienia roślin, wilgotności powietrza a także składzie atmosfery. Dzięki temu nie musimy używać pestycydów i nie korzystamy ze sztucznych nawozów – rośliny rozwijają się, zachowując swoje wartości zdrowotne, właściwości odżywcze i wyjątkowy smak!.”
Jakie są Wasze największe wyzwania, trudności i największe radości, sukcesy w Urbanika Farms? Jakie macie plany na przyszłość?
“Sporo trudności mieliśmy początkowo z wyprodukowaniem kolejnych generacji naszych urządzeń. Nie istnieją gotowe rozwiązania, każdy podzespół projektowaliśmy oddzielnie i szukaliśmy wykonawców, którzy pomagali nam urzeczywistnić nasze plany. Dodatkową trudnością było pozyskanie materiałów – chcieliśmy, aby jak najwięcej komponentów pochodziło od polskich producentów, dlatego wszystko zajmowało dużo więcej czasu niż początkowo sądziliśmy.
Sukces? Ulepszenie technologii do poziomu umożliwiającego udostępnienie produktów klasy gourmet szerszemu gronu odbiorców.
Plany na przyszłość: zwiększyć różnorodność uprawianych roślin, ziół, kwiatów i grzybów.”
Jaki jest Wasz asortyment? W jaki sposób wytwarzane są Wasze produkty?
“Urbanika Farms specjalizuje się w uprawie mikroziół i mikroliści, kwiatów jadalnych i grzybów egzotycznych. Każdy wprowadzany gatunek jest najpierw przez nas testowany, dobierane są optymalne warunki uprawy. Śmiejemy się, że tworzymy mu odpowiednik >>salonu spa<<, następnie przy pomocy zaprzyjaźnionych szefów kuchni sprawdzamy jego jakość kulinarną i możliwości zastosowania. Niezmiernie ważne dla nas jest zapewnienie takiej samej, najwyższej jakości przez cały rok. Produkowane przez nas rośliny mają cieszyć nie tylko oko i podniebienie, ale mają przede wszystkim być zdrowe.”
Jakie produkty marki Urbanika Farms kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Urbanika Farms:
- mikrozioła: groszek wąsaty,
- mikrozioła: rzodkiew daikon i kapusta czerwona,
- mikrozioła: rzodkiewka “coral” i marchew,
- mikrozioła: rzodkiewka “sangria” i koniczyna.
Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?
“Ponieważ wierzymy, że >>jesteś tym co jesz<<, a wszechobecna chemia nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia.”
Czym wyróżniają się Wasze produkty od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach?
“Do tej pory mikrozioła i mikroliście były niedostępne w handlu poza branżą gastronomiczną. Jesteśmy drugą firmą w Europie i jedną z pierwszych na świecie, której udało się wprowadzić te produkty dla szerszego grona odbiorców.
Mikrozioła i mikroliście to bogactwo witamin i minerałów zamknięte w formie delikatnej siewki. To również niepowtarzalny smak. Wprowadzając do uprawy kolejne gatunki na nowo uczyliśmy się jak smakują zapamiętane przez nas z dzieciństwa warzywa i zioła. To nutraceutyki (inaczej – żywność funkcjonalna) skierowane głównie do świadomych konsumentów, którzy chcą zapewnić sobie i swoim rodzinom zdrowie na talerzu.
Bardzo ciężko jest w kilku zdaniach opisać nową gałąź rolnictwa tak, żeby nie zanudzić odbiorców. Równie ciężko jest zareklamować produkt niedostępny do tej pory na rynku. Jednak nasze >>maluchy<< bronią się same. Nie można ich porównać do niczego innego. Mnogość barw, smaków i aromatów – nie można nie pokochać tego warzywnego konfetti.”
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Zdecydowaliśmy się na współpracę z Lokalnym Rolnikiem, ponieważ wierzymy, że filozofia Lokalnego Rolnika pokrywa się z ideologią Urbanika Farms. Najwyższa jakość – bez kompromisów.” – komentują właściciele firmy. Jeśli tak samo, jak Urbanika Farms, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika