Serowarnia Magdalenka – tradycyjne sery i inne naturalne smakołyki
Domeną Serowarni Magdalenka jest wytwarzanie domowymi metodami tradycyjnych serów kozich, owczych i krowich. Do ich produkcji nie używa się polepszaczy smaku, ani barwników. Oferta firmy jest jednak o wiele bogatsza, o czym dowiesz się już za moment. Zapraszamy do lektury!
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Serowarnia Magdalenka, o której w dalszej części opowiada jej właścicielka – Pani Magdalena Krężołek-Ryszka.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Jaka jest historia Serowarni Magdalenka?
“Ser w mojej rodzinie zawsze odgrywał wielką rolę i to właśnie moja mama zaszczepiła we mnie miłość do tego wyrobu mlecznego. Tak oto powstała Serowarnia Magdalenka. Firma istnieje od 2003 roku. Jest to kontynuacja tradycji serowych wyrobów, które zapoczątkowali rodzice. Nie jest to produkcja masowa – mało wysiłku ten sam koszt rozłożony na masową skalę – ale dużo pracy, dużo serca i jedzenie, jak za dawnych. Ręcznie robione, tradycyjnymi metodami” – opowiada Pani Magdalena.
Jak wygląda codzienność w Serowarni Magdalenka?
“Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć, jako że każdy członek załogi wykonuje swoje obowiązki. Nasz asortyment nie kończy się tylko na serach, ale zajmujemy się też m.in. produkcją domowych ciast, ciasteczek deserów, dań gotowych. Jesteśmy dumni z tego, że w natłoku codziennych obowiązków cały czas mamy indywidualne podejście do każdego klienta. Nasze tradycyjne metody wytwarzania oraz mała produkcja gwarantują zachowaną jakość oraz świeżość produktów” – dodaje właścicielka.
Jak wygląda asortyment Serowarni Magdalenka?
“Serowarnia Magdalenka to małe przedsiębiorstwo nastawione przede wszystkim na jakość oraz świeżość produktów, nie ilość. Produkty wyrabiane są na bieżąco, według starych metod, co pozwala zachować powyższe cechy.
Zajmujemy się produkcją tradycyjnych serów kozich, owczych oraz krowich. Są one wytwarzane domowymi metodami, bez dodatku ulepszaczy smaku i barwników.
Mamy bogatą ofertę m.in. śmietanę, jogurty, ręcznie robione masło, domowe wędliny, pyszne domowe ciasta, ciasteczka, desery (wytwarzane według sezonowości owoców i warzyw) oraz przetwory. Sprzedajemy produkty tradycyjne, ale w nowoczesnym wydaniu. Surowce bierzemy od lokalnych dostawców.
Naszymi flagowymi produktami są: bundz, sery góralskie, korbacze, ser serwatkowy, kulki owcze mozzarellki z przyprawami, masło, twarogi, serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką” – opowiada Pani Magdalena.
Na czym polega wyjątkowość produktów z Serowarni Magdalenka?
“Przede wszystkim stawiamy na jakość i świeżość tym się kierujemy. To wyróżnia nas na tle innych. Każdy znajdzie coś dla siebie: śmietana, jogurt naturalny, masło, sery kozie, owcze, twarogowe, dojrzewające – co sobie tylko wymarzycie od razu zostanie Wam podane.
Zarówno sery dojrzewające nadające się na deskę serów, jak i pyszny twaróg na farsz do pierogów. Mamy bogatą ofertę i przeróżne wyroby – od domowych ciasteczek po pyszne treściwe sałatki.
Bierzemy udział w wielu festiwalach smaku m.in. w Miechowie, Krakowie, w Małopolskim Karnawale Smaków, na Małopolskim Festiwalu Smaku 2014 (Półfinał Miechowski)” – mówi właścicielka.
Jakie produkty marki Serowarnia Magdalenka kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Serowarnia Magdalenka:
- sery (m.in. bryndza kozia, bryndza owcza, feta kozia, feta owcza, kaprys z ziołami, kulki serowe owcze mozarellki, ser biały maślany, serek góralski, serek kozio-krowi z rzodkiewką i szczypiorkiem, ser koryciński, ser kozi pleśniowy, ser owczy pleśniowy, ser owczy typu “Brie”, ser owczy z dziurami),
- masło kozie i krowie,
- oliwki,
- maślankę naturalną,
- jogurt naturalny,
- śmietanę,
- desery,
- sałatki,
- pasty,
- soki (m.in. z agrestu, malin, mniszka),
- przetwory (m.in. dżem z malin).
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Dołączyliśmy do Lokalnego Rolnika, ponieważ Serowarnia Magdalenka cały czas się rozwija i chcemy, aby nasze produkty dotarły do jak największej liczby odbiorców” – komentuje właścicielka firmy. Jeśli tak samo, jak Serowarnia Magdalenka, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika