Truskawki – sezon na zdrowie i niepowtarzalny smak
Wiele osób czeka na ten szczególny czas, kiedy letnią porą pojawiają się długo wyczekiwane owoce. Jednym z nich są truskawki, które właściwie zawsze i wszędzie nabywców znajdują. Sprzedawane są na pniu i kupujący wiedzą, co robią. Przeczytajcie, co te pyszne, czerwone przedmioty pożądania w sobie kryją, w jakim stopniu wspomagają organizm i jak chronią go przed nowotworami.
Truskawka powstała stosunkowo niedawno, bo w 1712 roku w wyniku skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską i na początku była dostępna jako towar luksusowy dla nielicznych. Oprócz jadalnych owoców, wykorzystywana jest także w celach kosmetycznych, a jej suszone liście jako herbata. Należy do grupy produktów będących afrodyzjakami. Nawet w 90% składa się z wody, wspomaga trawienie, hamuje nowotwory, działa korzystnie na proces tworzenia krwi, powstrzymuje również starzenie się skóry i mózgu.
Wartości odżywcze truskawek
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG), co korzystnie wpływa na organizm i oznacza, że po ich spożyciu stosunkowo wolno uwalniają energię, regularnie ją dostarczając przez dłuższy czas, dzięki czemu zbyt szybko nie poczujemy się ponownie głodni. Na 100 gramów truskawek dostarczane jest 28 kilokalorii głównie z węglowodanów, a ich garść nie daje nawet 20 kcal – możemy je jeść je bez większych ograniczeń. Oczywiście pod warunkiem, że bez śmietany i cukru. Choć deser w takiej postaci jest z pewnością smakowity, jednak w większych ilościach dla naszej diety może być zgubny.
Chcę zamówić owoce od Rolników
Już 100 gramów truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, więc regularnie spożywając owoce, nie musimy się martwić o jej niedobory. Nadmiarem też nie trzeba się przejmować – wydalany jest bowiem z moczem. Zawarty w truskawkach błonnik pokarmowy reguluje sprawne działanie układu pokarmowego, a żelazo chroni przed anemią. Dodatkowo truskawka ma w swoim składzie antyoksydanty, wapń, który chroni i wzmacnia kości, a także magnez, fosfor, witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B i inne.
Truskawki wspomagają trawienie białek ze względu na zawartość enzymu bromeliny, występującego w dojrzałych owocach. Mają one również właściwości bakteriobójcze i regulujące poziom cukru we krwi, wspomagają także pracę nerek, jak i redukują poziom lipidów we krwi oraz stres oksydacyjny. Ten ostatni jest zdecydowanie niekorzystny dla zdrowia człowieka, na co szczególnie są narażeni sportowcy. Truskawki działają także krwiotwórczo, hamują również procesy starzenia się skóry i mózgu.
Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe, wiążąc w układzie pokarmowym metale o działaniu kancerogennym i działając korzystnie dla organizmu na praktycznie każdym etapie rozwoju komórek nowotworowych.
W 2009 roku na łamach czasopisma Nutrition Journal opublikowano wyniki badania, w ramach którego sprawdzano wpływ proszku z truskawek suszonych metodą liofilizacji na zdrowie kobiet z zespołem metabolicznym, który zwiększa ryzyko wystąpienia i rozwoju miażdżycy oraz cukrzycy. 16 kobietom z zespołem metabolicznym podawano napój truskawkowy 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Następnie dokonano analizy pomiarów, które wykazały znaczący spadek cholesterolu i niekorzystnego utleniania lipidów.
Truskawki w okresie ciąży i karmienia
W przypadku kobiet w ciąży teorie są różne – z jednej strony truskawki są dość popularnym alergenem i mogą działać uczulająco. Jednakże nie poczyniono obserwacji, które udowadniałyby, że matka nie będąc uczuloną na truskawki, nie powinna ich spożywać w trakcie ciąży. Z drugiej zaś strony zawierają bogactwo witamin, składników mineralnych i innych jakże zdrowych komponentów odżywczych. Jednak, jak to bywa z produktami o silnych właściwościach alergizujących, warto znać umiar – łakomstwo znacząco podnosi ryzyko wystąpienia alergii u dziecka.
To samo dotyczy matek w okresie karmienia piersią. Zaleca się obserwować, czy u malucha nie występują takie objawy, jak kolka, biegunka, bóle brzucha spowodowane spożyciem mleka matki, która jadła truskawki, a także zmiany skórne, występujące również u osób dorosłych, które są na te owoce uczulone. Lekarze zaznaczają, aby profilaktycznie najlepiej nie spożywać ich przez pierwsze miesiące karmienia.
Co prawda nieumyte truskawki posiadają na powierzchni substancje zapachowe, które dodatkowo poprawiają ich smak, więc są zdecydowanie bardziej smakowite przed umyciem, niż po – tak w przypadku kobiet w ciąży i karmiących nie warto ryzykować ekspozycją na nadmiar potencjalnie szkodliwych zanieczyszczeń.
Truskawki w diecie
Oprócz wspomnianego wcześniej deseru w postaci truskawek z bitą śmietaną i cukrem, spożywane są w formie dżemów, wina, jako składnik sałatek owocowych oraz dodatek do czekolady i szampana, z którym działają jako afrodyzjak. Z punktu widzenia dietetycznego lepiej unikać spożywania ich ze znaczną ilością cukru, śmietany, czekolady, natomiast wciąż zestawienia te stanowią zdrowszą alternatywę w stosunku do gotowych na rynku deserów masowej produkcji.
Wybieram ekologiczne owoce od Rolników
Osoby z uczuleniem na truskawki i salicylany powinny ich unikać. Warto je także spożyć jak najszybciej po zbiorach lub zakupie, gdyż stosunkowo szybko się psują, a nadmiar najlepiej przetworzyć lub zamrozić. W przypadku obróbki termicznej znaczna ilość witaminy C jest wytracana, natomiast gdy są zamrażane – zachowują niemal wszystkie swoje właściwości.
Na platformie LokalnyRolnik.pl też już jest truskawkowo, dlatego nie zwlekajcie i zafundujcie sobie pyszne, świeże i ekologiczne owoce bezpośrednio od wytwórcy. I tak Was truskawkowe szaleństwo nie ominie.
*O wartościach odżywczych, właściwościach prozdrowotnych oraz dietetycznych truskawek opowiadał Krzysztof M. Nowak, ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.
Mam nadzieje że coś podobnego jeszcze się pojawi