!-->

Sosta – jakość jest prosta

Rolnicy i Wytwórcy Sosta

Sosta to organizm o dwóch sercach. Dwójka pasjonatów – Bożena Machelska i Bogusław Węglarz – stanowi zgrany duet, który doskonale wie jak powinny smakować prawdziwe oleje i musztardy. Dziś sami opowiedzą Ci o tym, w jaki sposób powstają ich produkty.

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Sosta.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Włoska oliwa, prostota i najwyższa jakość smaku

Elementami tworzącymi podstawy marki Sosta była miłość do włoskiej kuchni i jej prostoty oraz zachwyt nad doskonałej jakości oliwą z oliwek. “Podczas pobytu we Włoszech zauważyliśmy, że tłoczona na zimno oliwa stanowi kwintesencję włoskiego smaku i jest cichym bohaterem wielu dań. Postanowiliśmy zaszczepić włoską filozofię w polskich realiach” – opowiada Pan Bogusław. Tak powstała niewielka wytwórnia tłoczonych na zimno, nierafinowanych i nieoczyszczanych olejów, które – jak się szybko okazało – zyskały grono wiernych fanów i okazały się być odpowiedzią na wiele potrzeb.

“Po powrocie do Polski wybraliśmy się na targi żywności – spotkanie z ludźmi myślącymi podobnie jak my, utwierdziło nas w przekonaniu, że to co proste i naturalne jest piękne. Pomyśleliśmy – dlaczego więc nie zacząć wyrabiać zdrowych i pysznych olejów także w Polsce? I tak zrobiliśmy! To właśnie ten moment kompletnie wywrócił do góry nogami nasze życie zawodowe. Tak w 2015 roku powstała niewielka wytwórnia tłoczonych na zimno, nierafinowanych i nieoczyszczanych olejów, które – jak się szybko okazało – zyskały grono wiernych fanów i okazały się być odpowiedzią na wiele potrzeb. Z czasem zaczęliśmy produkować również musztardy. Poszukując głębokiego smaku nie mogliśmy znaleźć na rynku żadnej, która odpowiadałaby naszym oczekiwaniom. Jako ludzie czynu – postanowiliśmy zrobić ją sami” – mówi Pani Bożena.

„Zanim się obejrzeliśmy, produkowaliśmy już 13 rodzajów olei, 8 rodzajów musztard, masło klarowane i octy, a z każdym krokiem nabieramy ochoty na więcej” – dodaje Pan Bogusław. Naturalne składniki i prosty skład – gorczyca, miód, ocet jabłkowy – okazały się być strzałem w dziesiątkę.

Sosta

Codzienność w manufakturze Sosta

„Dzień zaczynamy od małej narady i ustalenia priorytetów na dany dzień. Niezmienne elementy to uruchomienie prasy do tłoczenia oleju. Oleje tłoczone są na bieżąco, w małych ilościach, muszą być zawsze bardzo świeże. Następnie realizujemy zamówienia indywidualne i innych podmiotów, etykietujemy gotowe produkty. Zazwyczaj co kilka dni uruchamiamy produkcję musztardy, klarujemy masło. Cały czas się uwijamy, bo do wszystkiego są tylko cztery ręce.  W międzyczasie przyjmujemy dostawy ziarna i innych surowców potrzebnych do produkcji. W pracy spędzamy większość dnia i każdego żałujemy, że ma tylko 24 godziny. Dużo satysfakcji dają nam rozmowy z naszymi klientami, którzy codziennie odwiedzają nas w zakładzie, zaopatrując się w nasze pyszności” – opowiadają właściciele.

Sosta

Smak idący w parze ze zdrowotnymi właściwościami

“Nasze oleje są nierafinowane, niefiltrowane i tłoczone wyłącznie na zimno. Tylko taka forma przygotowania gwarantuje zachowanie pełni smaku i właściwości” – mówi Pani Bożena. “Niektórzy z naszych klientów są zdziwieni, że nawet olej rzepakowy – niezwykle przecież w Polsce popularny – ma smak, zapach i unikatowy charakter. Zasługą jest proces produkcji przebiegający wedle ściśle określonych praw. Dzięki temu możliwe jest również utrzymanie zdrowotnych właściwości” – dodaje.

Sosta

W procesie produkcji olejów, Sosta wykorzystuje m.in. sedymentacyjną metodę rozdzielania faz. Oznacza to, że stałe cząstki zawieszone w cieczy swobodnie opadają na dno, powoli klarując olej. Często proces ten trwa kilka dni. “Niejednokrotnie przekonaliśmy się, że droga, którą podążamy jest słuszna. Nasze produkty otrzymują nagrody – zarówno te przyznawane na targach jak i w konkursach. Naszej oleje otrzymały m.in. nagrodę Europejskich Targów Produktów Regionalnych, natomiast musztardy zdobyły prestiżową nagrodę Kukbuk Poleca 2019. Naszym nadrzędnym celem jest jakość, dlatego produkty Sosta poddawane są stale szczegółowej kontroli. Potwierdzeniem jest certyfikat od AgroBio Test.” – mówi Pan Bogusław.

Sosta

Sosta zdobyła również wyróżnienie na targach Natura Food za wyjątkową musztardę z pieprzem. „Miernikiem jakości naszych produktów są nagrody, ale przede wszystkim pozytywne opinie zadowolonych klientów. Z czego jesteśmy szczególnie dumni? Składniki, których używamy do produkcji to czysta magia. A raczej… Magia natury.  Dlaczego? Nie ma tu niczego, czego nasze produkty mogłyby się wstydzić! – dodaje Pani Bożena.

Sosta

Magia natury

Nie stoimy w miejscu – stale doskonalimy procedury, szukamy najlepszych ziaren, opracowujemy nowe receptury, analizujemy, badamy, certyfikujemy, zawsze uważnie wsłuchując się w głosy naszych Klientów i starając się odpowiadać na ich potrzeby. Efektem są nagrody i wyróżnienia branżowe oraz, najcenniejsze dla nas, opinie Konsumentów, których szerokie grono docenia jakość, walory smakowe i właściwości zdrowotne naszych produktów.

Do produkcji każdego z naszych produktów używamy składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Bazą naszych musztard jest gorczyca, woda, ocet jabłkowy, miód oraz przyprawy. Prosty skład to idea, która nam przyświeca. Nie stosujemy konserwantów, ani utrwalaczy smaku. Ziarna wykorzystywane do produkcji naszych olejów spełniają bardzo wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Nasze masło klarowane to doskonały kompan w kuchni. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz podnosi ich wartość odżywczą. Trudno mu się oprzeć. Ekologiczne octy Sosta to skoncentrowana siła o doskonałym smaku. Mile zaskakują niedowiarków. Pozostałych dzielą zaś na tych, którzy je kochają i tych, którzy jeszcze nie spróbowali. Od początku istnienia firmy stawiamy tylko na zdrowe produkty oraz proste, nieprzetworzone składy.

Sosta

 

Naprawdę trudno wybrać kluczowy dla nas produkt. Z pewnością możemy uznać za taki musztardy, wszystkie. Komentarz jednej z naszych klientek był tego idealnym dowodem: >>Państwa musztarda nie jest dodatkiem do mięsa, to mięso jest dodatkiem do musztardy<<. Jeżeli chodzi o oleje, to z pewnością wyśmienity olej lniany oraz z czarnuszki. Z sukcesem zmieniamy podejście do ich używania >>z konieczności dla zdrowia<< na >>dla przyjemności i zdrowia<<. Najbardziej zaś przez nas ulubiony – ciemny, gęsty i aromatyczny olej z pestek dyni, którego niezwykły smak równie dobrze komponuje się z wytrawnymi sałatkami, czy z lodami waniliowymi. Z kolei smażenie tylko na maśle klarowanym GHEE. Wybór jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby polepszyć smak, zapach, wygląd czy też wydłużyć trwałość produktu. NIE przyspieszamy procesów, które potrafią trwać nawet tydzień. Cierpliwość odwdzięcza się smakiem wydobytym z samego serca natury” – opowiadają właściciele.

Sosta

Jakie produkty marki Sosta kupisz na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Sosta:

Sosta

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“LokalnyRolnik.pl to miejsce, które skupia pasjonatów prawdziwego smaku. Będąc tu czujemy, że łączymy się ludźmi, którym bliskie są nasze idee. Producenci naturalnej, zdrowej żywności to ciągle nisza na rynku, dlatego tak ważne jest by – łącząc swe działania – pokazywać coraz szerszemu gronu, że piękny smak wynika z prostoty, dbałości o detale i bliskości natury” – mówi Pan Bogusław. Jeśli tak samo, jak Sosta,  chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Sosta – jakość jest prosta

  1. asia875 pisze:

    Bardzo polecam! Uwielbiam wszystkie oleje i musztardy marki Sosta, ale moim faworytem jest musztarda daktylowa 🙂 Pycha! Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *