!-->

Eterno – smak rodzinnej pasji

Rolnicy i Wytwórcy Eterno

Z miłości do dobrej kuchni, łączenia i wydobywania smaków stworzyliśmy markę ETERNO, manufakturę przetworów owocowych, w której obecnie pracują już 3 pokolenia. Jesteśmy dumni z tego, że rozpoczęliśmy działalność z jednym produktem – Cytrynki z Rumem, które było bardzo trudno wypromować, ale nie poddaliśmy się i wytrwaliśmy najcięższe chwile. Nabraliśmy doświadczenia, a dzięki naszej pasji dzisiaj możemy pochwalić się gamą ponad 50 przetworów. Każdy z nich powstaje z dużym zaangażowaniem i dbałością o każdy szczegół. Warto sięgnąć po nasze przetwory, bo są w 100% naturalne. Wytwarzamy je tradycyjnymi metodami według rodzinnych receptur. Naszym priorytetem jest jakość, a klienci cenią je za oryginalność i smak. Na nikim się nie wzorujemy, wszystkie frykasy to nasze autorskie pomysły.

Nasze plany na przyszłość są bardzo proste – chcemy za wszelką cenę utrzymać jakość i smak naszych przetworów, chcemy docierać do świadomych klientów, osób lubiących urozmaicone menu o bogatej fantazji kulinarnej. Bardzo zależy nam na tym, żeby nasza firma była wielopokoleniowa, a każde kolejne pokolenie, żeby wytwarzało przetwory zgodnie z tradycją i miłością do zdrowego jedzenia. Eterno to Smak Rodzinnej Pasji” – to zaledwie urywek historii, jaka stoi za marką Eterno, której właścicielką jest Pani Barbara Stelmach, nasza dzisiejsza bohaterka.

eterno

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Eterno.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Smaki Mazowsza

“Od urodzenia jesteśmy związani z Mazowszem, pochodzimy z Milanówka, a naszą wytwórnię umieściliśmy blisko domu rodzinnego, w podwarszawskim Pruszkowie. ETERNO mieści się w samym centrum województwa mazowieckiego, w którym zlokalizowane są największe w skali kraju areały użytków rolnych oraz powierzchni sadów, upraw warzywnych oraz krzewów owocowych. Współpracujemy od lat z zaprzyjaźnionymi rolnikami, sadownikami, a dzięki lokalizacji mamy skrócone czasy dostaw bezpośrednio z upraw. Wszystkich dostawców znamy osobiście, poświęciliśmy dużo czasu na wybranie odpowiednich surowców, bo ich jakość gwarantuje smak naszych przetworów. 

Eterno

Mazowsze może się pochwalić takimi specjalnościami, z których chętnie korzystamy, jak np.: grójeckie jabłka, gruszki, wiśnie zakroczymskie, leśne borówki z gminy Paprotnia, cebula z Sypniewa z ziemi makowskiej, czosnek z gminy Latowicz, papryka z rejonu radomskiego. Np. Salsę Paprykową produkujemy z Papryki Przytyckiej, która znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych, podobnie jest z wieloma innymi warzywami i owocami. Wykorzystujemy słynne truskawki z okolic Zwolenia, gdzie ich uprawa rozwija się dzięki dobrym glebom i nadwiślańskiemu położeniu.

Zajmujemy się produkcją żywności naturalnej i regionalnej, jesteśmy związani z Mazowszem, chętnie wykorzystujemy surowce z naszego rejonu i dlatego od 2016 roku jesteśmy w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. To potwierdza, że możemy używać logo Sieci na przetworach, które są wytworzone tylko i wyłącznie z mazowieckich składników. 

Eterno

Wkładamy duży wysiłek w pozyskiwanie lokalnych, dobrych, sprawdzonych surowców, a to z kolei procentuje w postaci niepowtarzalnego smaku i jakości naszych produktów. Wykorzystując surowce z naszego rejonu, przyczyniamy się do promowania wyjątkowej, regionalnej żywności i województwa mazowieckiego.

Jesteśmy też bardzo znani z Cytrynek w wielu smakach oraz innych owoców cytrusowych. To od nich zaczęła się historia naszej firmy, więc szczególną wagę przykładamy do sprawdzonych, nieprzypadkowych dostawców tych owoców. Owoce cytrusowe przyjeżdżają do nas ze słonecznej Sycylii, z ekologicznych upraw” – opowiada Pani Barbara Stelmach.

Eterno

Pasja i przepisy odziedziczone po praprababci

“Wszystko zaczęło się od kilku szklanych słoików i książki >>L’art de conserver les substances animales et vegetales<< (>>Sztuka konserwowania substancji zwierzęcych i roślinnych<<) zakupionych pod koniec XIX w. przez Matyldę Aubry – naszą praprababcię. To wtedy powstały pierwsze cytrynki. Matylda serwowała je jako dodatek do herbaty w swojej cukierni przy Newskim Prospekcie. Były tak smaczne, że przychodzili po nie kucharze z pobliskiego Grand Hotel. Przez lata przepisy były przekazywane kolejnym pokoleniom, a każde dodawało coś od siebie.

Eterno

W 2005 r. my – potomkowie Matyldy – postanowiliśmy podzielić się swoimi rodzinnymi smakami z całym światem i rozpoczęliśmy produkcję domowych przetworów na większą skalę. Powstała marka ETERNO. Eterno znaczy wieczny. Skoro przepisom Matyldy Aubry udało przetrwać się tak długo, istnieje spora szansa na to, że ich smak będzie jeszcze cieszyć kilka kolejnych pokoleń.

To właśnie z miłości do dobrej kuchni, łączenia i wydobywania smaków stworzyliśmy naszą manufakturę przetworów owocowych i warzywnych, w której obecnie pracują już 3 pokolenia. Wszystkie konfitury, owoce w syropach, przetwory i syropy goszczą na stołach wytrawnych smakoszy od wielu lat. Wytwarzamy je tradycyjnymi metodami, według rodzinnych receptur, a najstarszy przepis ma 127 lat! Łączymy tradycję z nowoczesnością, lubimy innowacyjne połączenia owoców, warzyw i ziół. Nasze motto to: Smak Rodzinnej Pasji” – dodaje właścicielka Eterno.

Eterno

Tylko naturalne składniki

“Produkcja przetworów zajmuje nam cały rok, zajmujemy się tym codziennie, drobiazgowo planujemy ilości magazynowe. Jest to bardzo trudne bo w ofercie mamy już około 80 smaków przetworów. Robimy małe zapasy, po to aby móc oferować produkty o jak najdłuższym terminie przydatności. 

Eterno

Idealnie zazębia nam się czas na polskie, sezonowe owoce z sezonem na cytrusy. Polskie owoce głównie pochodzą z rejonu województwa mazowieckiego, od lat współpracujemy z tymi samymi rolnikami, sadownikami, dzięki czemu mamy sprawdzone, dobrej jakości, najlepsze odmiany owoce i warzywa. Wiele z tych owoców i warzyw pochodzą z ekologicznych upraw, a ponieważ sami wybieramy dostawców, doskonale znamy miejsca i metody upraw.  

Cała produkcja jest ręczna, z założenia nie posiadamy linii produkcyjnych, nie jest to masowa produkcja. Dzięki temu w każdym słoiczku jest nasze serce. Produkujemy przetwory z naszych rodzinnych przepisów, dzienników kulinarnych częściowo tradycyjnych, ale pracujemy też nad innowacyjnymi przetworami, np. na potrzeby osób poszukujących bezcukrowych produktów stworzyliśmy Mus Bananowy. 

Naszą siłą jest rodzina i założenie, że zawsze będziemy robić przetwory, które sami lubimy i które są w 100% naturalne. Do naszych produktów nie dodajemy sztucznych barwników, aromatów czy zagęszczaczy. Wytwarzamy je w tradycyjny sposób ręcznie, bez konserwantów” – dodaje Pani Barbara.

Eterno

Wielokrotnie nagradzane przetwory dla świadomych konsumentów

“Założyłam firmę w 2005 roku i zaczęłam wprowadzać na rynek przetwory owocowe o bardzo oryginalnym smaku, przecierając szlaki kolejnym producentom. Początki były bardzo trudne, 15 lat temu byłam wręcz goniona ze sklepów słowami: >>A kysz mi z tymi dziwolągami!<<;. Nie poddałam się i znalazłam takich odbiorców, którzy docenili jakość i smak naszych przetworów, a wręcz kolejni producenci zaczęli się wzorować na naszych produktach i zaczęły pojawiać się podobne smaki, jak np. Cytrynki z rumem czy konfitura Figa z makiem. Eterno

Dzisiaj mam już liczną grupę odbiorców, a moimi konsumentami są osoby świadome, które czytają etykiety i szukają dobrej żywności. Zaczynałam od 1 produktu – Cytrynek z rumem, a dzisiaj mam w ofercie ponad 80, wszystkie w 100% wytwarzane przez nas. Cały czas się rozwijamy, współpracujemy z licznymi organizacjami, fundacjami, stowarzyszeniami i urzędami.

W 2016 roku dołączyliśmy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. W tym samym roku wprowadziliśmy produkcję ekologiczną i uzyskaliśmy certyfikat EKO. Zdobyte doświadczenie dało mi możliwości działania na innych polach. Jestem współzałożycielem Mazowieckiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, w którym obecnie jestem Sekretarzem. Bierzemy udział w wielu wydarzeniach organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa, Urząd Marszałkowski oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, starając się promować polskich producentów oraz dobrze reprezentować wymienione instytucje. W miarę możliwości korzystamy z dotacji i dofinansowań, np. na doszkalanie pracowników, z myślą o dalszym rozwoju naszego przedsiębiorstwa.

Eterno

Dziś jesteśmy już znani, jako sprawdzony producent przetworów owocowych i warzywnych. Doceniają nas samorządowcy, przedsiębiorcy, a przede wszystkim klienci indywidualni, którzy zakochali się w smakach ETERNO. Świadczą o tym miliony wyprodukowanych słoiczków, a także liczne nagrody jak np:

  • Doceń Polskie 2011,
  • Jakość Roku 2012,
  • Lubuski Złoty Lubczyk 2014
  • Wybór Ekspertów 2015
  • Złoty Medal Natura Food 2016
  • Nagroda Targów Pyszna Polska 2016
  • Eko-Inspiracja 2017
  • Polski Producent Żywności 2016 i 2018
  • Laur Marszałka 2016 i 2018
  • Orły Wprost. Orzeł Polskiego Rolnictwa 2019
  • Medal Targów Smaki Regionów w Poznaniu 2019

Eterno

Eterno

Jesteśmy też członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze od 2016 roku, a Mazowieckie Powidła Śliwkowe zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w 2019 roku. Od 2016 roku posiadamy certyfikat produkcji ekologicznej, wprowadzamy przetwory ze znaczkiem EKO. 

Największym sukcesem bieżącego roku jest wpisanie naszych Mazowieckich Powideł Śliwkowych na Listę Produktów Tradycyjnych. Oprócz tradycji stawiamy na innowacyjność.

W planach mamy dalsze poszerzanie grona odbiorców oraz nawiązanie współpracy z odbiorcami zagranicznymi z zachowaniem dotychczasowej specyfiki ręcznej produkcji naturalnych przetworów. Jesteśmy firmą rodzinną i moim celem jest takie funkcjonowanie przedsiębiorstwa, żeby było wielopokoleniowe” – z dumą komentuje Pani Barbara.

Eterno

Pysznie i naturalnie!

“Produkujemy przetwory owocowe i warzywne. Dzielimy je na grupy: 

  • Owoce w Syropie, 
  • Konfitury, 
  • Syropy, 
  • Przekąski (Sosy i pikle). 

Robimy też zestawy prezentowe. Z uwagi na to, że są to produkty wysokiej jakości, delikatesowe, często wybierane są na prezenty zarówno przez osoby prywatne jak i instytucje.

Eterno

Wytwarzanie zdrowych produktów było głównym założeniem naszej firmy. Nie zamierzamy schodzić tej drogi. Jedzenie dobrej jakości jest dla naszej rodziny bardzo ważne i wprowadzamy na rynek tylko takie produkty, które sami uwielbiamy i chętnie jemy.

Naszym celem jest służyć społeczeństwu poprzez dostarczanie zdrowych i naturalnych przetworów owocowych i warzywnych. Stawiamy na jakość, smak i szeroki wybór oryginalnych przetworów.

Eterno

Przetwory ETERNO wyróżniają się smakiem i jakością. Cechuje je oryginalność, ze względu na niespotykane połączenie składników. Najbardziej jesteśmy znani z Cytrynek z Rumem, bo to jest pierwszy produkt od którego zaczęła się historia naszej firmy. Klienci bardzo lubią: 

  • z owoców w syropie: Cytrynki z Rumem, Cytrynki z Imbirem i Pigwę w syropie;
  • z przekąsek: Salsę Paprykową, Chrzan z Imbirem, Chutney Gruszkowy;
  • z syropów: Syrop Pigwowa, Syrop Malina z Miodem, Syrop Czarny Bez;
  • z konfitur: Konfitura Carska Figa z Makiem, Konfitura Pigwa z Imbirem w Miodzie (za bardzo oryginalne połączenie składników: pigwa, imbir i miód gryczany).

Eterno

Wyjątkowość polega na oryginalnych połączeniach smaku – łączymy nietypowe składniki tak, aby wydobywać ich smaki. Po drugie, są dobrej jakości bo do produkcji wybieramy najlepsze owoce, ręcznie je przebieramy, starannie drylujemy (np. owoce pigwowca są pozbawiane gniazd nasiennych, kto przerabiał te owoce, wie jak trudno jest się pozbyć łupinki) i w słoikach są tylko pełnowartościowe owoce, np. w Cytrynkach tylko pełne plastry cytryn, w Cytrynkach z Imbirem czy Żurawiną są gęste, smakowite sosy z imbiru czy żurawiny, a nie wrzucone plasterki imbiru czy trzy żurawinki. Przetwory nie są rozcieńczone wodą – proszę zwrócić uwagę, że np. w Cytrynkach z Rumem czy Pigwie w Syropie nie ma ani grama wody! Syropy robimy tak jak nasze babcie, nie z wyciskanych owoców, tylko powstają w wyniku połączenia cukru z owocami, syrop który powstaje w ten sposób jest bardzo esencjonalny, aromatyczny i wydajny. 

Wszystko produkujemy ręcznie, proces wytwarzania jest długotrwały i bardzo pracochłonny, ale to procentuje wysokimi walorami smakowymi. Do przetworów nie dodajemy żadnych zbędnych dodatków/składników w postaci barwników, zagęszczaczy, stabilizatorów, regulatorów kwasowości, nie ma w nich ani grama chemii” – dodaje Pani Barbara.

Eterno

Jakie produkty marki Eterno kupisz na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Eterno:

Eterno

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Naszych przetworów nie ma w sieciach. Współpracujemy ze sklepami ze zdrową żywnością i tradycyjnymi wyrobami. Szukamy miejsc, do których docierają pasjonaci dobrego jedzenia, którzy nie boją się wyzwań w kuchni. Wierzymy, że odbiorcami Lokalnego Rolnika są osoby poszukujące naturalnych, zdrowych produktów, czytające etykiety i lubiące dobrej jakości jedzenie, a nasze przetwory są właśnie dla nich dedykowane. Dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z Lokalnym Rolnikiem” – mówi Pani Barbara. Jeśli tak samo, jak Eterno, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *