!-->

Bio Food – przetwórnia ekologicznych warzyw i owoców produkuje fenomenalny sok z kiszonego buraka, który pozwala skutecznie walczyć z rakiem żołądka

Rolnicy i Wytwórcy bio food

Dzięki przetwórni ekologicznych warzyw i owoców Bio Food możemy przez cały rok cieszyć się wysokiej jakości sokami, przetworami, syropami, pastami, olejami i octami, a zwłaszcza sokiem z kiszonego buraka, który pozwala skutecznie walczyć z nowotworem żołądka. Dziś Państwo Magdalena i Roman Świniarscy – właściciele Bio Food – podzielą się z nami historią swojej firmy oraz tajnikami produkcji. Zapraszamy do lektury.


bio food

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Bio Food – przetwórni ekologicznych owoców i warzyw, produkującej wysokiej jakości soki owocowe, soki owocowo-warzywne, soki z warzyw kwaszonych oraz przetwory owocowo-warzywne, takie, jak: korniszony, kapusta kwaszona, dżemy, masło sezamowe, octy i oleje kokosowe.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Pierwsza w Polsce fabryka w branży ekologicznego przetwórstwa owocowo-warzywnego

“Zakład nasz znajduje się w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie golubsko-dobrzyńskim, w gminie Ciechocin. Teren gminy znajduje się poza zasięgiem obszarów uprzemysłowionych i charakteryzuje się dużymi kompleksami leśnymi, co tworzy swoisty mikroklimat. Na tarasie pradolinnym występuje unikalne jezioro Okonin, nad którym zlokalizowany jest ośrodek turystyczno-wypoczynkowy. Przez teren gminy przepływa Drwęca, będąca największym w Polsce rezerwatem ichtiofaunistycznym. Wzdłuż rzeki prowadzą liczne szlaki turystyczne. Gmina posiada kompleksowy program ukierunkowania jej rozwoju na funkcje rekreacyjno-wypoczynkowe. 

bio food

Nasza fabryka powstała w 1994 roku i jest pierwszą w branży ekologicznego przetwórstwa owocowo-warzywnego taką inicjatywa w Polsce. Tutaj, na terenie obecnego województwa kujawsko-pomorskiego, już w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku powstały pierwsze gospodarstwa ekologiczne. Ponieważ gospodarstwa te systematycznie powiększały  zakres swojej produkcji powstała idea przetwórstwa ekologicznych owoców i warzyw.

bio food

Ideą naszego przetwórstwa ekologicznego jest ścisła współpraca z lokalnymi rolnikami ekologicznymi głównie z naszego województwa. Rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa uczyliśmy się od najlepszych w tej branży: od Niemców, Szwajcarów, Francuzów , którzy przyjeżdżali na szkolenia i kursy organizowane przez pierwszą polska organizację zrzeszająca producentów ekologicznych >>Ekoland<<” – opowiadają Państwo Świniarscy.

Fenomenalny sok z kwaszonego buraka z Bio Food wspomaga walkę z nowotworem

“Przetwórnia zatrudnia na co dzień kilkanaście osób. Skupiona jest na sezonowym przetwórstwie owoców i warzyw. Wcześniej z ekologicznymi rolnikami podpisujemy umowy kontraktacyjne, które z naszej strony zabezpieczają nas w surowiec do produkcji, a rolnikom ekologicznym dają satysfakcjonującą zapłatę za swoje płody.

W naszym regionie nie ma aktualnie zbyt dużo gospodarstw produkcyjnych i cały czas pracujemy nad tym wspólnie z naszym lokalnym Stowarzyszeniem >>Ekołan<<,  aby zachęcać rolników do przestawienia się na ekologiczny system produkcji w gospodarstwie.

Certyfikat rolnictwa ekologicznego posiadamy od 1994 roku, możemy się też pochwalić wdrożeniem systemu bezpieczeństwa i jakości produkcji ISO 2200. 

Fabryka skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości naturalnie mętnych soków owocowych, soków owocowo-warzywnych oraz soków z warzyw kwaszonych. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne takie jak: korniszony, kapusta kwaszona dżemy.

bio food

Nasza firma jest pionierem na polskim rynku jeśli chodzi o produkcję soków z kiszonych warzyw. Ich nadzwyczajne właściwości zdrowotne doceniło wielu konsumentów nie tylko w Polsce ale i na świecie. Soki z kiszonych warzyw, dzięki unikalnemu procesowi fermentacji mlekowej, wzbogacane są o wiele witamin i minerałów w tym: witaminy B1, B2, B3 które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, witamin C, A, E, K a także magnezu, wapia, fosforu czy potasu. Jest to więc prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Sole mineralne zawarte w warzywach są doskonale przyswajane w środowisku kwaśnym.

bio food

Najbardziej dumni jesteśmy z wyników badań soku z buraka kwaszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie, które udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka. Otrzymujemy setki sygnałów od osób zmagających się z nowotworami, że regularne picie soku z buraka kiszonego pozwala im szybciej wrócić do zdrowia.

Burak do naszego soku pochodzi  z ekologicznych upraw, od rolników których znamy i z którymi współpracujemy od ponad 20 lat. Bardzo ważne jest, aby buraki zawierały odpowiednią zawartość cukrów. Istotna okazuje się nie tylko odmiana, ale również gleba na której jest on uprawiany. Odebrany od rolnika surowiec poddawany jest ocenie przydatności do produkcji, następnie jest sortowany i myty. W kolejnym etapie produkcji burak jest obierany, rozdrabniany i kiszony. Jest to sok, tłoczony bezpośrednio. W trakcie procesu fermentacji kontrolowana jest temperatura oraz pH soku. Tak przygotowany półprodukt przechodzi pasteryzację i rozlewany jest do butelek, gdzie przechodzi ponowną pasteryzację. Podwójna pasteryzacja na zimno gwarantuje bezpieczeństwo produktu finalnego przy jednoczesnym zachowaniu jego drogocennych wartości odżywczych.” – z dumą dodają Państwo Świniarscy.

Produkty Bio Food wielokrotnie nagradzane

“Nasze soki otrzymały wiele prestiżowych nagród w tym potwierdzających ich wyjątkowy smak i jakość. W maju 2010 roku nasz produkt Biosmoothie truskawkowe otrzymał główną nagrodę Best of Organic 2010 w konkursie na najlepszy produkt ekologiczny, organizowanym przez EkoConect, podczas seminarium Organic Marketing Forum 2010, a w październiku 2010, na Targach Natura Food w Łodzi otrzymaliśmy wyróżnienie za produkt Biosmoothie brzoskwiniowe. Na tych samych Targach w 2011 za produkt sok z Buraka kwaszonego otrzymaliśmy główną nagrodę. W roku 2012 ekologiczny sok z marchwi kwaszonej został nagrodzony Złotym Medalem na Targach Natura Food, jako najlepszy produkt ekologiczny na rynku polskim, a w roku 2013 otrzymaliśmy tę samą nagrodę  tym razem za ekologiczny sok wielowarzywny. W tym samym roku Ekologiczny Sok z buraka kwaszonego został uznany za produkt innowacyjny i otrzymał Certyfikat >>Dobry produkt – wybór ekspertów<< na gali zorganizowanej przez czasopismo Rynek Spożywczy.”  – opowiadają Państwo Świniarscy

bio food

Bio Food firmą zaangażowaną w promowanie odpowiedzialnego żywienia

Bio Food jest członkiem Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia  Producentów Ekologicznych EKOŁAN oraz członkiem – założycielem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Nasza firma jest zaangażowana w promowanie zdrowego stylu życia i odpowiedzialnego żywienia, czemu dajemy wyraz, promując wszelkiego rodzaju akcje społeczne oraz edukacyjne, ponieważ wierzymy że zdrowa żywność to nie moda a świadomy wybór. 

Cieszy nas wzrastająca świadomość polskich konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne. Nasza produkcja gwarantuje najwyższą ,ponieważ surowiec pochodzi z ekologicznego gospodarstwa, a technologia dostosowana jest tak, aby nie niszczyć cennych składników w przetwórstwie. Produkty są wolne od zanieczyszczeń chemicznego rolnictwa, od GMO, są i zdrowe i smaczne. Dodatkową satysfakcją dla konsumenta żywności ekologicznej jest to że prócz tego że otrzymuje produkt najwyższej jakości, ma też świadomość, że jego konsumencka decyzja ogranicza zanieczyszczenie środowiska, popiera zrównoważony sposób produkcji żywności, wspiera i docenia pracę rolnika.” – dodają Państwo Świniarscy.

bio food

bio food

Jakie produkty marki Bio Food kupisz na LokalnyRolnik.pl?

W ofercie Bio Food dostępnej na Lokalnym Rolniku znajdziesz m.in.:

bio food

bio food

Od niedawna w asortymencie Bio Food znajdują się również bio musy dla dzieci, w których składzie znaleźć można wyłącznie ekologiczne owoce i warzywa. Aktualnie dostępnych jest 6 smaków:

bio food

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

Jeśli tak samo, jak marka Bio Food, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *