Parzenica Skarby Podhala – prawdziwe górskie sery i nie tylko
Nareszcie na Lokalnym Rolniku pojawiły się prawdziwe górskie sery. W ofercie Pana Stanisława (rodowitego Górala z dziada pradziada) i Pani Magdy (jego żony, Góralki z wyboru) – właścicieli marki Parzenica Skarby Podhala – znajdziesz najlepszej jakości górskie sery. Wszystkie sery z Parzenicy są wytwarzane z poszanowaniem góralskiej tradycji, a swój wyjątkowy smak zawdzięczają mleku od zwierząt wypasanych na czystych, ekologicznych terenach górskich. Do ich produkcji nie są używane żadne zbędne dodatki, środki pomocnicze, środki aromatyzujące ani organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO). Sery pochodzą ze wsi Leśnica-Groń, graniczącej od wschodu z Białką Tatrzańską, a od południa z Bukowiną Tatrzańską i – w ogromnej większości – są przepięknie zdobione.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Parzenica Skarby Podhala, o której w dalszej części opowiada Państwo Magda Zalewska i Stanisław Gał – właściciele marki Parzenica Skarby Podhala.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Podhalański spokój
“Na południowym skraju Kotliny Nowotarskiej, nad potokiem Leśnica uchodzącym do Dunajca poniżej wsi Ostrowsko i na stokach Pogórza Gliczarowskiego, leżą dwie siostrzane wioski – Leśnica i Groń. Graniczą one od wschodu z Białką Tatrzańską, a do południa z Bukowiną Tatrzańską, z zachodu oddzielone są Pogórzem Gliczarowskim od Gliczarowa, Białego Dunajca i Szaflar, zaś od północy graniczą bezpośrednio z Gronkowem. Groń i Leśnica to dwie malowniczo położone wsie podhalańskie, które – choć położone w centrum wschodniej części Podhala – są jakby niewidoczne. Takie wrażenie sprawia fakt, że przez obie wioski wiedzie tylko lokalna droga, natomiast ruchliwe szosy i zakopianka omijają obie wioski szeroką pętlą. Takie położenie może być tylko atutem, bowiem spokój i cisza stają się powoli na Podhalu elementem deficytowym. Zachęca to do spacerów, relaksu, do uprawiania sportów letnich i zimowych. Wystarczy zrobić kilka kroków, aby obcować ze wspaniałą naturą, z jej odgłosami i zapachem, oddychając świeżym powietrzem i zachwycając się wszechobecnym pięknem. Trasy nie są trudne a ponadto można odpocząć w ciszy, z dala od zgiełku. Wokół są lasy pełne jagód i grzybów. Każdy, kto przyjedzie do Gronia lub Leśnicy znajdzie coś atrakcyjnego i fascynującego” – opowiadają Państwo Magda i Stanisław.
Spotkała się północ z południem
“Magda jest z przepięknych okolic pogranicza Podlasia i Mazur, Stanisław jest Góralem z dziada pradziada. Oboje wiemy, jak ważne są lokalne: historia, smaki, produkty. I próbujemy to zachować, pokazując jednocześnie Wam. Z połączenia podlaskiej gościnności i podhalańskiej dumy powstała Parzenica Skarby Podhala – miejsce, gdzie możecie kupić to, co Podhale w swojej obfitości nam oferuje: prawdziwe, certyfikowane górskie sery. Pomysł na Parzenicę wziął się z chęci pokazania cząstki Podhala Warszawiakom.
Proponujemy Wam prawdziwe sery górskie z mleka owczego, krowiego i koziego wyrabiane na górskich bacówkach i gazdówkach. Są to: bundz, bryndza, oscypek i redykołka. Mamy też inne produkty: serki gazdowskie, bacowskie, gołki, oraz korbacze”– dodają Państwo Magda i Stanisław.
Mleko od zwierząt wypasanych na czystych, ekologicznych terenach górskich
“Nasze sery produkowane są z poszanowaniem tradycji. Swój smak zawdzięczają mleku od zwierząt wypasanych na czystych i ekologicznych terenach górskich.
W naszej ofercie znajdują się tylko produkty, które posiadają certyfikat programu Wyroby Naturalne Polska. Takie oznaczenie gwarantuje najwyższą jakość oferowanych przez nas serów – oznacza, że żywność zachowuje standard naturalności, tzn. że w procesie wytwarzania nie używa się zbędnych dodatków, środków aromatyzujących lub środków pomocniczych; brak też GMO.
Posiadamy w sprzedaży prawdziwego, certyfikowanego, chronionego nazwą, składem, kształtem i pochodzeniem OSCYPKA. Wędzony ser wytwarzany z mleka owczego stał się przysmakiem za którym podążają ludzie z całej Polski oraz Europy. Oscypek wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych, a także chroni go Prawo Unijne. W 2007 roku uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia. Należy pamiętać, że jest to produkt sezonowy. Oscypki są wyrabiane i sprzedawane tylko w okresie letniego wypasu owiec, co oznacza, że możecie kupić oryginalnego oscypka od kwietnia do października.
Cieszymy się, że możemy Wam zaproponować coś tak prawdziwego i dobrego jakościowo. Jesteśmy dumni z tego, że oferujemy polskie produkty z tradycją.
Mamy nadzieję, że docenicie nasz wysiłek włożony w tę jakość, bo mamy mocne plany na przyszłość. Chcielibyśmy, by tak smaczny produkt dotarł do każdego zakątka naszego pięknego kraju, a także większych miast Europy. Naszym celem jest promowanie kultury góralskiej. Parzenica jako ambasador naszej ojczyzny – to brzmi dobrze!” – opowiadają Państwo Magda i Stanisław.
Jakie produkty marki Parzenica Skarby Podhala kupisz na LokalnyRolnik.pl?
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Parzenica Skarby Podhala:
- ser bacowski,
- bryndza owcza,
- bundz biały,
- bundz wędzony,
- ser familijny,
- gałka biała,
- gałka wędzona,
- kłodek,
- kolba,
- korboce białe,
- korboce wędzone,
- oscypek owczy (produkt sezonowy – dostępny od kwietnia do października),
- ser kozi,
- ser kozi zdobiony biały,
- zakąski serowe wędzone,
- góralska kiełbasa z baraniny,
- miód akacjowy,
- miód gryczany,
- miód leśny,
- miód lipowy,
- miód malinowy,
- miód mniszkowy,
- miód rzepakowy,
- miód wielokwiatowy.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Dołączenie do Lokalnego Rolnika to dla nas kolejny etap rozwoju firmy, poszerzenie grona odbiorców na świeży, pyszny, prawdziwy, lokalny produkt. Jesteśmy firmą, która kultywuje produkty o najwyższym standardzie” – komentują Państwo Magda i Stanisław. Jeśli tak samo, jak Parzenica Skarby Podhala, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika