Lato dojrzewa powoli. Wakacyjne smaki na Twoim talerzu
Otulone ciepłymi promieniami słońca, powoli dojrzewa lato. Wakacyjna niespieszność daje się nam wszystkim we znaki.
Gotowany bób otula się maślaną okrasą z odrobiną młodego czosnku. Botwina i fasolka szparagowa tworzą wraz z młodą marchwią, pietruszką, selerem i porem idealny, letni barszcz.
Czereśnie, truskawki, maliny i morele cieszą podniebienie – w wersji sauté i w wakacyjnych deserach. Utarte w kubku porzeczki z niewielką ilością cukru przypominają beztroskie dzieciństwo. Drożdżowe ciasto z rabarbarem jest idealnym towarzyszem drugich śniadań.
Młode ogórki gruntowe trafiają do wielkiego słoja, by zamienić się w małosolne, które są wspaniałym dodatkiem do doskonałego w swej prostocie obiadu: młodych ziemniaków z ogromną ilością świeżego kopru, jajka sadzonego i szklanki zimnego, wiejskiego kefiru.
Agrest, wiśnie i młode jabłka wspaniale smakują w letnim, schłodzonym kompocie, który gasi pragnienie.
Kalarepa charakterystycznie chrupie pod zębami, a groszek cukrowy koi wzrok i duszę. Młoda cukinia ma lekko orzechowy posmak. Idealnie nadaje się na grilla lub do nadziania mieszanką kaszy i warzyw.
To już ostatnia okazja, by cieszyć podniebienie smakiem szparagów – na przykład w towarzystwie chrupkiej, młodej sałaty i świeżych ziół.
Soczyste, aromatyczne pomidory kryją w sobie tyle smaku, że do towarzystwa wystarczy im zaledwie kromka wiejskiego chleba z prawdziwym masłem i szczypta świeżo zmielonej soli.
Plony płodnej ziemi dojrzewają powoli, wraz z latem, a w nas dojrzewa radość z wakacyjnej niespieszności. Chwilo, trwaj jak najdłużej! ?
Wejdź na wirtualny targ prawdziwego jedzenia, zrób świadome zakupy i pozwól, by lato we własnym tempie zagościło na Twoim talerzu ⤵️
Idę na wirtualny targ prawdziwego jedzenia po letnie warzywa i owoce