!-->

Lato dojrzewa powoli. Wakacyjne smaki na Twoim talerzu

Zdrowe żywienie wakacyjne smaki

Otulone ciepłymi promieniami słońca, powoli dojrzewa lato. Wakacyjna niespieszność daje się nam wszystkim we znaki.

Gotowany bób otula się maślaną okrasą z odrobiną młodego czosnku. Botwina i fasolka szparagowa tworzą wraz z młodą marchwią, pietruszką, selerem i porem idealny, letni barszcz.

wakacyjne smaki

Czereśnie, truskawki, maliny i morele cieszą podniebienie – w wersji sauté i w wakacyjnych deserach. Utarte w kubku porzeczki z niewielką ilością cukru przypominają beztroskie dzieciństwo. Drożdżowe ciasto z rabarbarem jest idealnym towarzyszem drugich śniadań.

wakacyjne smaki

Młode ogórki gruntowe trafiają do wielkiego słoja, by zamienić się w małosolne, które są wspaniałym dodatkiem do doskonałego w swej prostocie obiadu: młodych ziemniaków z ogromną ilością świeżego kopru, jajka sadzonego i szklanki zimnego, wiejskiego kefiru.

wakacyjne smaki

Agrest, wiśnie i młode jabłka wspaniale smakują w letnim, schłodzonym kompocie, który gasi pragnienie.

wakacyjne smaki

Kalarepa charakterystycznie chrupie pod zębami, a groszek cukrowy koi wzrok i duszę. Młoda cukinia ma lekko orzechowy posmak. Idealnie nadaje się na grilla lub do nadziania mieszanką kaszy i warzyw.

wakacyjne smaki

To już ostatnia okazja, by cieszyć podniebienie smakiem szparagów – na przykład w towarzystwie chrupkiej, młodej sałaty i świeżych ziół.

wakacyjne smaki

Soczyste, aromatyczne pomidory kryją w sobie tyle smaku, że do towarzystwa wystarczy im zaledwie kromka wiejskiego chleba z prawdziwym masłem i szczypta świeżo zmielonej soli.

wakacyjne smaki

Plony płodnej ziemi dojrzewają powoli, wraz z latem, a w nas dojrzewa radość z wakacyjnej niespieszności. Chwilo, trwaj jak najdłużej! ?

Wejdź na wirtualny targ prawdziwego jedzenia, zrób świadome zakupy i pozwól, by lato we własnym tempie zagościło na Twoim talerzu ⤵️

Idę na wirtualny targ prawdziwego jedzenia po letnie warzywa i owoce

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *