!-->

Domowe soki. Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze?

Zdrowe żywienie sokowirówka czy wyciskarka

Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze? To pytanie zadawane przez niemal każdego, kto chciałby zacząć przygotowywać zdrowe soki w zaciszu własnej kuchni. Prezentujemy wady i zalety jednego i drugiego urządzenia i podpowiadamy, które wybrać, by własnoręcznie przygotowywać najlepsze i najzdrowsze soki.

domowe_soki_banner

Podstawą najlepszego soku są najlepsze składniki

“Czy Twoje dziecko pije dużo soków sklepowych? Uważaj na patulinę! To toksyna, która pojawia się w obitych lub spleśniałych owocach i może powodować m.in. zatrucia czy stany zapalne jelit. Niestety przy masowej produkcji soków owocowych, właśnie te obite owoce trafiają na taśmę. Czego oczy nie widzą…. to w tym wypadku odbija się na naszym zdrowiu.” – ostrzega Joanna Salwa, dietetyczka i trenerka zdrowia. Przygotowywanie domowych soków to jednak nie tylko świadomość tego, co konkretnie znajduje się w szklance, ale również możliwość tworzenia własnych smaków i eksperymentowania z nimi, a przede wszystkim ogromna dawka witamin i składników odżywczych.

Podstawą najlepszych soków są najlepszej jakości składniki, a więc owoce, warzywa i zioła ze sprawdzonych źródeł, które uprawiane są w sposób naturalny. Wszystkie niezbędne do przygotowania domowych soków produkty znajdziesz na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.

>> Poznaj sprawdzone przepisy na domowe soki <<

sokowirówka czy wyciskarka

Sokowirówka – wady i zalety

Sokowirówka jest rozwiązaniem dla fanów klarownych soków, którzy chcieliby cieszyć się nimi w kilka chwil. Niestety, pośpiech rzadko wróży coś dobrego – dlatego soki z sokowirówki zawierają niestety o wiele mniej wartości odżywczych niż te z wyciskarki wolnoobrotowej. Poniżej prezentujemy główne zalety i wady sokowirówki.

Zalety sokowirówki:

  • w krótkim czasie można przygotować za jej pomocą dużą ilość soku;
  • dobrze radzi sobie z twardymi składnikami, jak np. warzywa korzeniowe;
  • nie trzeba zbyt drobno kroić składników;
  • sok jest klarowny (dla jednych z nas będzie to zaleta, dla innych wada);
  • najczęściej jest rozwiązaniem niskobudżetowym.

Wady sokowirówki:

  • przygotowany w sokowirówce sok należy jak najprędzej wypić, ponieważ bardzo szybko traci świeżość;
  • powstający w szybki tempie pracy sokowirówki sok przygotowany zawiera znikome wartości odżywcze;
  • sok jest wodnisty, pokrywa go piana;
  • łatwo się przegrzewa, przez co trzeba ją co jakiś czas wyłączyć;
  • głośno pracuje;
  • przygotowanie soku z warzyw liściastych, ziół czy drobnych owoców jagodowych jest wręcz niemożliwe;
  • większość sokowirówek ma dość skomplikowaną budowę, przez co ciężko jest ją wyczyścić.

sokowirówka czy wyciskarka

Wyciskarka wolnoobrotowa – wady i zalety

Pracująca na wolnych obrotach wyciskarka za poświęconą cierpliwość przygotuje sok będący wspaniałą bombą witamin i składników odżywczych. Niestraszne jej twarde warzywa, liście, zioła czy drobne owoce jagodowe. Niestety, nie należy do najtańszych urządzeń. Poniżej prezentujemy główne zalety i wady wyciskarki wolnoobrotowej.

Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wyciskany na wolnych obrotach sok jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych;
  • sok jest gęsty (dla jednych z nas będzie to zaleta, dla innych wada);
  • przygotowany w wyciskarce sok długo utrzymuje świeżość, dzięki czemu możemy przygotować jednorazowo większą ilość i pić go stopniowo;
  • świetnie radzi sobie nie tylko z twardymi warzywami i owocami, ale również z warzywami liściastymi, drobnymi owocami jagodowymi czy ziołami;
  • z pozostałych wiórków warzywnych i owocowych można przygotować np. zdrową przekąskę w postaci krakersów albo zamrozić je i używać do zup czy sosów;
  • prosta budowa wyciskarki sprawia, że jest łatwa w utrzymaniu czystości;
  • pracuje cicho w porównaniu z sokowirówką;
  • często posiada dodatkowe funkcje, np. przygotowywania musów, sorbetów, przecierów.

Wady wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wolne obroty oznaczają długi czas, jaki trzeba poświęcić na przygotowanie soku;
  • składniki muszą być pokrojone na mniejsze kawałki;
  • zwykle jest znacznie droższa od sokowirówki.

sokowirówka czy wyciskarka

Sokowirówka czy wyciskarka? Co lepsze do przygotowania domowego soku?

Wróćmy do tytułowego pytania: sokowirówka czy wyciskarka – co lepsze? Po przeanalizowaniu wad i zalet obu urządzeń, nietrudno jest wysnuć wniosek, że inwestycja w wyciskarkę wolnoobrotową opłaca się o wiele bardziej niż zakup sokowirówki. Choć wyciskarka jest najczęściej droższym rozwiązaniem, przygotowane w niej soki są pełnowartościowe.

> Poznaj więcej powodów, dla których warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową << 

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “sokowirówka czy wyciskarka”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *