Dieta sezonowa – wiosna pełna świeżych warzyw
Wiosenny jadłospis obfituje w świeże warzywa, które są skarbnicą zdrowia, smaku i cieszą oko swoimi cudownymi kolorami. Jeśli interesuje Cię dieta sezonowa – oparta przede wszystkim na sezonowych warzywach i owocach – sprawdź, czego nie może zabraknąć na Twoim talerzu wiosną.
Kup warzywa sezonowe od lokalnych rolników
Warzywa na wiosennym talerzu – dieta sezonowa
Wiosną dieta sezonowa powinna uwzględniać przede wszystkim takie warzywa, jak: kalarepa, botwina, szczaw, szparagi, rzodkiewka, szpinak, kapusta, rabarbar, sałata, szczypiorek, natka pietruszki oraz rzeżucha. Dowiedz się, co takiego kryją te wiosenne smakołyki, że powinny zagościć w Twoim menu.
Kalarepa
Chrupiąca i delikatna w smaku – doskonała zarówno na surowo, jak i na ciepło. Obrana i pokrojona na kawałki stanowi doskonałą przekąskę, a dodana do zupy jarzynowej, sprawi, że na dobre zagości w niej wiosna. Zawiera mnóstwo witaminy C, beta-karoten, wapń, żelazo, luteinę, potas, magnez, mangan, miedź, jod, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę K. Jadalne są również liście i łodygi kalarepy.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych kalarepy <<
Botwinka
Młode liście i korzenie buraka doskonale nadają się do zup – zarówno tych na gorąco (np. barszcz ukraiński), jak również tych na zimno (np. chłodnik). Zawiera beta-karoten, potas, żelazo, błonnik, magnez, fosfor, sód, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminy: A, K, D, E, C.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych buraków <<
Szczaw
Kwaśny w smaku, ma działanie pobudzające apetyt. Ponieważ zawiera kwas szczawiowy, warto zjadać go w towarzystwie nabiału (np. jajek, mleka, jogurtów). Zawiera beta-karoten, wapń, żelazo, foliany, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, kwas krzemowy, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę A i C. Można go jeść na surowo (np. w sałatkach), jak i w formie przetworzonej (np. w zupie szczawiowej).
Szparagi
Występują w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. W Polsce najpopularniejsze są szparagi białe, które należy obrać przed spożyciem oraz zielone – których obierać nie trzeba. Są źródeł kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu, wapnia potasu, błonnika, fosforu, witaminy A, witaminy E, asparaginy, inuliny i glutationu.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych szparagów <<
Rzodkiewka
Jej ostrawy smak pobudza działanie układu trawiennego i zwiększa apetyt. Zawiera witaminę A, C, K, kwas foliowy i witaminę B6, fosfor, sód, potas, magnez i żelazo. Świetna do kanapek i sałatek, jako przekąską, ale również w wersji duszonej i kiszonej.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych rzodkiewki <<
Szpinak
Sam w sobie jest raczej mdły, dlatego świetnie odnajduje się w towarzystwie czosnku i gałki muszkatołowej. Jest też świetnym dodatkiem do koktajli. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i poddany obróbce termicznej. Zawiera kwas foliowy, luteinę, magnez, żelazo, potas, sód, fosfor, wapń oraz witaminę A i C.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych szpinaku <<
Młoda kapusta
Kapusta ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga układ immunologiczny, zawiera mnóstwo witaminy C, błonnik, potas, wapń żelazo, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na surowo. Można z niej nawet wycisnąć sok, który doskonale pomaga osobom z wrzodami żołądka.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych białej kapusty <<
Rabarbar
Kwaśny i cierpki w smaku, jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów i składnikiem domowych kompotów. Zawiera kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, potas, magnez, żelazo, jod, witaminę A, C i E oraz kwas foliowy.
>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych rabarbaru <<
Wyhoduj to sam!
Wiosna to czas, w którym dieta sezonowa obfituje w mnóstwo zieleni, którą… możesz samodzielnie wyhodować na swoim parapecie, balkonie, tarasie lub w ogródku. To naprawdę proste! Poznaj nasze sprawdzone sposoby na uprawę rzeżuchy, szczypiorku, natki pietruszki i sałaty i spraw, że Twoja dieta sezonowa się zazieleni!
Rzeżucha – jak sadzić?
Na talerzu rozłóż ligninę lub gazę. Obficie skrop wodą i wysyp ziarenka rzeżuchy. Talerz postaw w zacienionym miejscu. Podlewaj regularnie.
>> Właściwości odżywcze rzeżuchy <<
Szczypiorek – jak sadzić?
Małą cebulkę z lekko wyrośniętym szczypiorkiem umieść w doniczce z ziemią, tak, by szczypiorek wystawał z ziemi. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.
Natka pietruszki – jak sadzić?
Korzeń pietruszki, z której wyrastają małe pędy natki umieść w doniczce z ziemią, tak, by kawałek korzenia wystawał z ziemi. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.
>> Właściwości odżywcze natki pietruszki <<
Sałata – jak sadzić?
Pozostaw głąb z sałaty, którą masz w domu. Umieść go w doniczce z ziemią, by lekko z niej wystawał. Doniczkę postaw w słonecznym miejscu. Podlewaj regularnie.
>> Właściwości odżywcze sałaty <<
Wiosenna dieta sezonowa to najlepsze, co możesz zaserwować swojemu organizmowi o tej porze roku. Pamiętaj, by wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł – z małych gospodarstw, w których uprawiane są w sposób naturalny, dzięki czemu są zdrowe i pełne wartości odżywczych.
Kup warzywa sezonowe ze sprawdzonych źródeł