!-->

Highland Beef – szlachetna wołowina znad Pilicy

Rolnicy i Wytwórcy highland beef

Podczas gotowania pachnie ziołami ekologicznych łąk Dolnej Pilicy – obszaru Natura 2000. Marmurkowe, chude i soczyste mięso w smaku przypomina dziczyznę. Zawiera mało cholesterolu i tłuszczu, jest bogata w witaminy A, D, E, K oraz kwasy omega-3. Taka właśnie jest szlachetna wołowina z niszowego gospodarstwa Highland Beef znad Pilicy, które hoduje szkockie bydło wyżynne rasy highland cattle.

highland beef

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Highland Beef znad Pilicy – niszowego w Polsca gospodarstwa, zajmującego się produkcją wołowiny ze szkockie rasy bydła górskiego highland cattle – o którym w dalszej części opowiada sam właściciel Highland Beef znad Pilicy, Pan Łukasz Krupiński.

Poznaj historie innych wytwórców

highland beef

highland beef

Hodowla bydła od pokoleń

“Nasze stado utrzymywane jest w systemie rolnictwa ekologicznego na naturalnych łąkach rzecznych, zlokalizowanych przy Pilicy. Jest to również teren objęty programem Natura 2000. Bydło w naszym gospodarstwie utrzymywane jest od pokoleń. Informacje i sztuka hodowli bydła przekazywana jest z ojca na syna. Jednak myśl o produkcji wysokiej jakości wołowiny chodziła nam po głowie od lat. Widzieliśmy że mięsa, które są w sprzedaży, są coraz gorszej jakości i postanowiliśmy dać ludziom coś innego. Rozwiązaniem okazała się produkcja wołowiny z rasy highland cattle. Kupiliśmy jałówki 7 lat temu i do tej pory mamy już spore stadko bydła czystej rasy. Nasze stado przenieśliśmy na czyste, ekologicznie obszary doliny górnej Pilicy, które w naszej ocenie idealnie pasowały do tej rasy i produkcji wołowiny wysokiej jakości. W naszym gospodarstwie pasze są ekologiczne i pochodzą z własnych pastwisk, które posiadają certyfikat ekologiczny. Jesteśmy członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia. Tam właśnie nauczyliśmy się dużo na temat mięsa – wiedzę czerpaliśmy od innych członków i wysokiej klasy kucharzy polskiej ekologii oraz restauratorów. W przyszłości chcemy rozwijać nasze stado, żeby oferować coraz większej grupie osób zdrowe, ekologiczne mięso wysokiej jakości w przystępnej cenie – bo bezpośrednio od rolnika – oraz zacząć sprzedaż drugiej rasy mięsnej, którą hodujemy.” – opowiada Pan Łukasz.

highland beef

highland beef

Jakość pod kontrolą

“W naszym asortymencie posiadamy wszystkie elementy wołowe, jakie wycina się z tuszy wołowej. Mięso, które sprzedajemy pochodzi wyłącznie z naszej hodowli i jest rasy highland cattle. Również rozbiór, pakowanie oraz sprzedaż jest w naszych rękach, co pozwala nam zachować kontrolę nad jakością naszego mięsa i dopilnować, żeby wszystko było, jak trzeba. Rozbiór i sprzedaż robimy w naszym zakładziku, który jest zarejestrowany, jako rolniczy handel detaliczny i spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Nasze mięso rośnie w słońcu naszych ekologicznych łąk, na wolnym powietrzu, co – w połączeniu z odpowiednią rasą – daje wysokiej jakości produkt. Naszą zaletą jest powtarzalność produktu. Kupując u nas zawsze można liczyć, że mięso, które się kupi, zawsze będzie wysokiej jakości, co nie jest możliwe w zwykłych sklepach, w których pochodzenie mięsa nie jest znane.” – dodaje Pan Łukasz.

highland beef

Nieprzeciętne walory mięsa bydła rasy highland cattle

“Zwierzęta te charakteryzują się średnimi przyrostami dobowymi, jednak wydajność rzeźna jest wysoka, a udział tłuszczu w tuszy jest mały. Ze względu na grubą okrywę włosową – naturalną barierę termoizolacyjną – pod skórą nie odkłada się tłuszcz. Mięso tej rasy uchodzi za królewskie. Pachnie tym, co krowa je, czyli sianem i ziołami, które znajdzie na pastwisku. Jest wyjątkowo naturalne. Cała tajemnica smaku tego mięsa polega na powolnym przyroście tkanki mięsnej(24-36 miesięcy) – bez udziału odżywek ani hormonów w paszy. Szkoci utrzymują, iż angielski dwór królewski nie jada innej wołowiny niż mięso rodzimej rasy szkockiej. Nic dziwnego! Mięso highlandów jest miękkie, chude, soczyste i szlachetne w smaku, zawiera mało cholesterolu i tłuszczu. Zawiera też więcej witamin (min. wit. A, D i E) i kilkakrotnie więcej pozytywnych tłuszczów (np. omega-3, które między innymi obniżają poziom złego cholesterolu) niż zwykła wołowina. Mięso jest marmurkowate, przypomina nieco dziczyznę. Doskonale nadaje się na steki. Na Wyspach Brytyjskich wołowina ze zwierząt tej rasy uważana jest za najlepszą i uzyskuje najwyższe ceny.”

highland beef

Źródło: http://highlandbeef.pl/walory-miesa/

highland beef

Jakie produkty z Highland Beef znad Pilicy kupisz na LokalnyRolnik.pl?

“Wybierając nasze mięso, wybieracie Państwo zdrowie oraz wysoką jakość i produkt, którego praktycznie nie ma na polskim rynku w sprzedaży” – dodaje Pan Łukasz.

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe mięso od Highland Beef znad Pilicy:

Kup wołowinę najwyższej jakości

highland beef

Garść ważnych pytań do Highland Beef znad Pilicy

Czy w paszach stosowanych w gospodarstwie, z którego pochodzą zwierzęta nie stosuje się surowców zawierających organizmy transgeniczne (GMO)?

„Nie stosujemy pasz z organizmów transgenicznych, ponieważ użytkujemy paszę z własnej produkcji, takiej, jak siano, i świeżą trawę, co potwierdza nasz ekologiczny certyfikat PL-EKO-07-14019. W rolnictwie ekologicznym, stosowanie pasz z organizmów transgenicznych jest nie dopuszczalne.”

Czym konkretnie żywione są zwierzęta?

„Nasze krowy są utrzymywane w klasycznym systemie amerykańskim grass-fed, to znaczy pasione tylko i wyłącznie na trawie. Latem są wypasane na naszych ekologicznych łąkach, a zimą otrzymują tylko i wyłącznie siano z naszych ekologicznych łąk, które było zebrane latem.”

Jakie są warunki chowu zwierząt? Czy zwierzęta mają dostęp do naturalnego światła, świeżego powietrza, wody? Czy mają swobodę poruszania się? Dostęp do wybiegów i pastwisk?

„Warunki chowu zwierząt są jak najbardziej moralne i etyczne. Nasze stado przebywa cały rok na świeżym powietrzu, na naszych ekologicznych łąkach. Zwierząt nie utrzymuje się wcale w budynkach, bo to im nie jest potrzebne, one są przystosowane do życia w klimacie polskim, całorocznie na świeżym powietrzu. Mają dostęp do świeżej wody na łące i mają swobodę w poruszaniu się, nie wiążemy zwierząt, one są cały czas na wolności.”

Jak są leczone chore zwierzęta? Przy użyciu jakich metod i środków? Czy stosowane są antybiotyki lub inne leki syntetyczne?

„Nasze zwierzęta, dzięki naturalnemu wigorowi i świeżemu powietrzu, nie muszą być leczone, ponieważ nie chorują. W przypadku, gdyby wystąpiła jakaś choroba, stosowalibyśmy możliwe naturalne lekarstwa, a jedynie w sytuacjach kiedy ich życie jest zagrożone podawalibyśmy konwencjonalne lekarstwa.” 

Czy są stosowane regulatory wzrostu hodowanych zwierząt?

„Nie, nie stosujemy regulatorów wzrostu, bo w systemie rolnictwa ekologicznego to jest niedopuszczalne.”

W jakim wieku zwierzęta są poddawane ubojowi?

„W wieku trzech lat. Wołowina im starsza, tym bardziej jest aromatyczna. Ponadto, system chowu na trawie powoduje, że zwierzęta trzeba hodować trzy lata, a nie dwa, żeby urosły do odpowiedniej masy ciała. Powolny przyrost tkanki mięśniowej na świeżym powietrzu daje unikalny smak naszej wołowinie, oraz mniejsze utłuszczenie tuszy, ale odpowiednią zawartość tłuszczu śródmięśniowego.”

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Postanowiliśmy na współpracę z Lokalnym Rolnikiem, ponieważ portal pozwala nam na dotarcie do większej grupy klientów, którzy są gotowi docenić nasze produkty oraz czerpać dla siebie korzyści z jedzenia zdrowego mięsa od sprawdzonego dostawcy.” – dodaje Pan Łukasz. Jeśli tak samo, jak Highland Beef znad Pilicy, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *