Dieta w ciąży – produkty, które można spożywać
Jedną z głównych rzeczy, na którą muszą zwracać przyszłe mamy, jest odpowiednia dieta. Spodziewając się dziecka, trzeba dostarczyć swojemu organizmowi cennych wartości odżywczych, niezbędnych by maluch się prawidłowo rozwijał. Ważne też, by w pożywieniu znalazły się składniki wpływające pozytywnie na odporność – w ciąży nie mamy możliwości stosowania niektórych lekarstw, a choroba to ostatnia rzecz, o której wtedy myślimy. Poniżej przedstawiamy listę niektórych spośród produktów, po które warto sięgnąć, spodziewając się dziecka.
Dieta w ciąży – produkty, po które warto sięgnąć:
WOŁOWINA
Najczęściej jest zdecydowanie mniej tłusta od – królującej na polskich stołach – wieprzowiny. Stanowi doskonałe źródło żelaza, tak bardzo cennego w czasie ciąży, oraz dostarcza białko o wysokiej przyswajalności.
Wybieraj mięso z małych, sprawdzonych masarni.
JAJA
Również są wartościowym, naturalnym źródłem białka oraz żelaza. Wybierając je, zwróć jednak uwagę, czy pochodzą one od kur z wolnego wybiegu oraz czy kury te są karmione naturalnymi paszami.
SZPINAK
Gdy spodziewasz się dziecka, nie zapominaj o wartościach odżywczych, których dostarcza szpinak. Pomaga on wchłaniać się żelazu np. z mięs lub jaj, dostarcza – tak bardzo cenny – kwas foliowy oraz wapń.
BROKUŁY
Polecamy dokładne opłukanie, a następnie przygotowanie na parze. Nie dość, że jest to ciekawy dodatek do mięs, ryżu itp., to brokuły same w sobie dostarczają m.in. białko, wapń czy błonnik.
POMIDORY
Świetną reputację wśród specjalistów od żywienia przynosi mu prozdrowotny likopen. Związek ten ma silne właściwości przeciwutleniające, chroni przed chorobami nowotworowymi oraz zaburzeniami układu krwionośnego. Pomidory prócz tego dostarczają też witaminy, wapń oraz potas.
MARCHEW
Najbardziej rozpoznawalne źródło beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A. Ta z kolei wpłynie dobrze zarówno na Twoje zdrowie, jak i na rozwój malucha.
Chcę zamówić warzywa ekologiczne
JABŁKA
Łatwo dostępne w Polsce, również w stuprocentowo ekologicznym wydaniu. Są źródłem błonnika, a także witaminy C, żelaza, kwasu foliowego czy wapnia. Polecamy również tłoczony bezpośrednio sok jabłkowy jako alternatywę dla „sklepowych” napojów w kartonach. Smak tych drugich często pochodzi bowiem ze sztucznych substancji chemicznych.
GRUSZKI
Są przepysznym źródłem błonnika, a także witaminy C. Można je łączyć z wieloma innymi składnikami – zarówno w potrawach typowo deserowych, jak i np. z mięsem, dla wzbogacenia i przełamania smaków.
AWOKADO
Nie tylko pasuje smakiem do wielu innych produktów, ale też zaspakaja zapotrzebowanie organizmu na różne cenne składniki. Jest bogate m.in. w potas, żelazo, błonnik, witaminę C czy kwas foliowy.
BANANY
To dobry pomysł na słodką, szybką przekąskę. Dostarczają wiele witamin i minerałów, m.in. potas. Przygotuj kilka razy prosty deser z bananami, a nawet nie zauważysz, kiedy zagoszczą one na stałe w Waszym jadłospisie. Polubi je Twój mąż oraz dzieci.
Chcę zamówić owoce ekologiczne
ORZECHY WŁOSKIE
Sięgaj po nie, szczególnie, jeżeli nie przepadasz za mięsem lub odżywiasz się zgodnie z zasadami wegetarianizmu bądź weganizmu. Są one bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, dostarczają też inne wartościowe związki, zawierają sporo białka.
BRĄZOWY RYŻ
Zalecany jest właściwie wszystkim – nie tylko paniom w ciąży. Dostarcza sporą dawkę magnezu i nie tylko. Jeżeli pieczesz, to wypróbuj też naszą mąkę z ryżu brązowego – będziesz pozytywnie zaskoczona! Wykorzystanie tego produktu zamiast popularnego białego ryżu pozwala dostarczyć więcej minerałów, witamin i błonnika. Brązowy ryż jest w znacznie mniejszym stopniu przetworzony.
PROPOLIS
Pyłek pszczeli robi zawrotną karierę wśród osób w różnym wieku. Zawdzięcza to bogactwu składników odżywczych i silnemu działaniu bakteriobójczemu oraz bakteriostatycznemu. Jeżeli więc spodziewasz się dziecka i czujesz, że zaczyna Cię „rozkładać”, sięgnij po propolis. W ciąży podawanie konwencjonalnych leków, np. antybiotyków, jest bowiem zdecydowanie bardziej ryzykowne – różne ich składniki mogą pokonywać barierę łożyskową i szkodzić maluchowi. Inaczej jest w przypadku naturalnych składników. UWAGA: upewnij się jedynie, że propolis Cię nie uczuli – posmaruj skórę przedramienia niewielką ilością pyłku i zobacz, czy nie wystąpi reakcja alergiczna.
>> Czosnek dobry na wszystko? Sprawdź, jak możesz leczyć się w domu. <<
CIECIERZYCA
Doskonale znają ją weganie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pożywili się nią również „mięsożercy”. Przygotowując tradycyjną potrawę kuchni arabskiej – hummus – będziesz dysponować bogatym źródłem błonnika, białka i kwasu foliowego oraz czymś jeszcze. Potrawa ta bardzo skutecznie gasi głód, dając uczucie sytości na długi czas.
Skąd biorą się zachcianki kulinarne oraz mdłości w ciąży?
Każdy wie, że kobieta spodziewająca się dziecka miewa nieraz bardzo specyficzne zachcianki w zakresie jedzenia, natomiast niektóre potrawy są w stanie wywołać u niej silne mdłości. Zjawisko to jest tematem wielu żartów, plotek i anegdot. Zdecydowanie mniej powszechna jest wiedza o źródłach takiego stanu rzeczy. Naukowcy udowodnili bowiem już jakiś czas temu, że za wszystkim stoi nieposkromiona natura. Kobieta reaguje bardzo silnie na produkty, w których mogą znaleźć się składniki potencjalnie szkodliwe dla dziecka. W ciąży zmysły stają się tak bardzo wyczulone, że już śladowa ich ilość powoduje bardzo silny wstręt do danej potrawy czy produktu. Podobnie jest w przypadku składników potrzebnych do rozwoju dziecka – tu również natura podpowiada kobiecie, po jakie rzeczy powinna sięgnąć.