Kasze – dlaczego warto je jeść? Kasze glutenowe i bezglutenowe
Kasze są wysokokaloryczne i pożywne, nie powodują przyrostu wagi i zawierają wiele składników odżywczych. Organizm wykorzystuje je chętnie i szybko, nie odkładając ich nadmiaru w postaci tłuszczu. Kasze można jeść w postaci gorących śniadań na słodko. Stanowią również znakomity dodatek do mięs i warzyw. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Kasza jaglana
Jest lekkostrawna i mogą spożywać ją także osoby uczulone na gluten. Kasza jaglana wspomaga organizm w walce z przeziębieniem oraz zapaleniami górnych dróg oddechowych. Takie działanie jest wynikiem właściwości higroskopijnych, które posiada (wchłania nadmiar wilgoci). Zawiera krzem, lecytynę i witaminę E, dzięki czemu dobrze wpływa na pracę mózgu i ułatwia zapamiętywanie. Znaczna zawartość magnezu sprawia, że włączenie kaszy do codziennej diety zwiększa odporność na stres.
Rodzaj zboża: PROSO
Zawartość glutenu: NIE
Kasza jęczmienna
Oprócz tego, że zawiera węglowodany, jest bogatym źródłem białka, błonnika, a także witamin i minerałów. Występuje w kilku odmianach, takich jak: pęczak, kasza perłowa i łamana. Poszczególne rodzaje różnią się przede wszystkim ze względu na ilość błonnika wspomagającego pracę układu trawiennego. Największa ilość tej substancji występuje w pęczaku. Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej przyspiesza uwalnianie toksyn z organizmu, dlatego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Rodzaj zboża: JĘCZMIEŃ
Zawartość glutenu: TAK
Kasza owsiana
Zawiera znaczną ilość antyoksydantów, dzięki czemu spowalnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest cennym źródłem białka, złożonych węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Włączenie kaszy owsianej do jadłospisu chroni przed dolegliwościami takimi jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zapobiega otłuszczeniu wątroby.
Rodzaj zboża: OWIES
Zawartość glutenu: TAK
Wybierz zdrowe kasze prosto od Wytwórców
Kasza gryczana palona
Gryka nie jest zbożem, w przeciwieństwie do pszenicy czy owsa, dlatego osoby nietolerujące glutenu również mogą włączyć ją do swojej diety. Kasza gryczana zawiera znaczną ilość błonnika, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Jedną spośród istotniejszych cech, jakie posiada, jest zasadowość – gryka nie zakwasza organizmu. Dzięki zawartości kwercetyny i rutyny wzmacnia naczynia krwionośne. Palenie kaszy obniża jakość białka i redukuje jego właściwości przeciwutleniające, dlatego warto stawiać na niepaloną.
Rodzaj zboża: GRYKA
Zawartość glutenu: NIE
Kasza gryczana niepalona
Kasza gryczana, która nie zostaje poddana prażeniu, jest bogatsza w składniki odżywcze i w związku z tym droższa, ale zdaniem wielu osób smakuje nieco gorzej niż jej palony odpowiednik. Prażenie sprawia, że kasza gryczana smakuje i pachnie wyraziście, dzięki czemu doznania towarzyszące jej spożywaniu są silniejsze.
Rodzaj zboża: GRYKA
Zawartość glutenu: NIE
Kasza kukurydziana
Ma wyjątkowy kolor, ale to z pewnością nie jedyny atut, o jakim można mówić w odniesieniu do kaszy kukurydzianej. Jedną z istotniejszych cech, jakie posiada, jest brak glutenu. To sprawia, że mogą spożywać ją również osoby chorujące na celiakię. Inny atut, o jakim można mówić w tym przypadku, to lekkostrawność. Kasza kukurydziana stanowi ponadto źródło składników odżywczych, takich jak np. witamina A, wywierająca pozytywny wpływ na wzrok oraz na kondycję skóry.
Rodzaj zboża: KUKURYDZA
Zawartość glutenu: NIE
Kasza manna
Jest lekkostrawna, dlatego stanowi istotny element diety osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe lub powracających do zdrowia po zabiegach chirurgicznych. Największym mankamentem kaszy manny jest kaloryczność. Warto jednak skoncentrować się na jej mocnych stronach, wśród których należałoby wymienić m.in. dużą zawartość białka, błonnika oraz witamin (B1, B2, B6, B12, E, niacyna, foliany) i minerałów (fosfor, wapń, potas, żelazo, sód, cynk, miedź).
Rodzaj zboża: PSZENICA
Zwartość glutenu: TAK
Kuskus
Aby przygotować kaszę kuskus do spożycia, często wystarczy zalać ją gorącą wodą. Producenci decydują się na poddanie jej wstępnej obróbce termicznej, stąd to ułatwienie. Tradycyjnie kaszę grzeje się na parze, dlatego warto sięgać po odmiany, które przyrządza się w ten sposób. Kuskus zawiera znaczną ilość białka i błonnika. W kaszy znajdują się też witaminy (E, B1, B2, B3, kwas foliowy) i minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor, cynk, mangan i miedź.
Rodzaj zboża: PSZENICA
Zwartość glutenu: TAK
Kasza bulgur
Spożywanie kaszy bulgur jest czymś zwyczajnym na Bliskim Wschodzie. Ta odmiana zyskuje na popularności także w Polsce. Otrzymuje się ją z ziaren pszenicy durum, co sprawia, że ma więcej właściwości odżywczych niż produkty tworzone w trakcie obróbki zwyczajnej pszenicy. Bulgur zawiera potas, wapń, magnez i sód, dzięki czemu wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto kasza jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, a także obniża poziom złego cholesterolu, redukując w ten sposób ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Rodzaj zboża: PSZENICA
Zwartość glutenu: TAK