Jakie warzywa warto jeść zimą?
Zima to trudny czas dla organizmu zmęczonego brakiem słońca i zużywającego zapasy energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała. Aby przetrwać ten okres w dobrym zdrowiu i znakomitym samopoczuciu, warto wzbogacić swoją dietę o:
- Warzywa kapustne
Kapusta biała, czerwona, pekińska, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż – to przykłady warzyw kapustnych, które powinny znaleźć się w naszym zimowym jadłospisie. Dlaczego? Ponieważ stanowią cenne źródło składników odżywczych i witamin, wyróżniając się przy tym ze względu na niewielką zawartość węglowodanów i tłuszczów. Spożywanie ich w formie surówek to skuteczny sposób na zimową chandrę.
- Brukselka
Do warzyw kapustnych zalicza się także brukselka, której regularne spożywanie wspomaga pracę układu odpornościowego. Jej niezwykłe właściwości wynikają ze składu. Bogactwo witamin i mikroelementów sprawia, że układ immunologiczny funkcjonuje dobrze, mimo niekorzystnych warunków atmosferycznych, z jakimi mamy do czynienia zimą. Brukselka zawiera m.in. witaminę C, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz witaminy A, E oraz K, które rozpuszczają się w tłuszczu.
- Warzywa korzeniowe
Burak ćwikłowy, pietruszka, marchew, chrzan czy seler – to warzywa będące zasobnym źródłem substancji wzmacniających odporność i wywierających korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i sercowo -naczyniowego. Dzięki temu, że zimują w gruncie, możemy spożywać je także w trakcie chłodnych miesięcy – świeże, niepoddane żadnym przemysłowym procesom konserwacji.
- Buraki
Warto przyjrzeć się z bliska burakom, zawierającym duże ilości żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Kwas buraczany, jeśli raczymy się nim regularnie, zapobiega nadciśnieniu, wspomaga apetyt, a także sprawia, że składniki pokarmowe są lepiej wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo buraki działają odkrztuśnie i poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci.
Zamów Ekologiczne Buraki od Rolnika
- Papryka
Jest kolorowa, pachnąca i niezwykle apetyczna, a poza tym można kupić ją o każdej porze roku. Znakomicie smakuje surowa, pieczona i gotowana. Warto dodawać ją do zup, sosów i sałatek nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Dobrze jest zwrócić uwagę także na substancje odżywcze, jakie się w niej kryją. Papryka zawiera beta-karoten oraz witaminy: A, C i B. Znajduje się w niej także kwas foliowy, zalecany szczególnie dla kobiet w ciąży.
Przeczytaj: Papryka kopalnią zdrowia – wartości odżywcze i antynowotworowe papryki
- Dynia
Pękate warzywo o pięknym, pomarańczowym kolorze, jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe i pożywne. Warto jeść je o każdej porze roku, a w szczególności zimą, ponieważ znajdują się w nim witaminy i mikroelementy. Najważniejsze spośród nich to: witaminy z grupy B, witamina A, magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Dzięki nim regularne spożywanie dyni obniża poziom złego cholesterolu we krwi, działa moczopędnie, wspomagając pracę układu wydalniczego i pomaga w leczeniu stanów zapalnych błon śluzowych i skóry.
Przeczytaj też: Dynia – jesień w rytmie zdrowia
- Warzywa strączkowe
Fasolka szparagowa, groszek zielony, bób, groch, soja, soczewica i ciecierzyca – to przykłady warzyw strączkowych, które znakomicie wpływają na nasz organizm. Smakiem większości spośród nich można delektować się o każdej porze roku. Strączki są bogate w białko i błonnik, dlatego dostarczają organizmowi budulca, a jednocześnie przyspieszają trawienie, intensyfikując ruchy perystaltyczne jelit.
- Czosnek
Absolutnym must have w zimowym jadłospisie jest czosnek – naturalny antybiotyk, którego regularne spożywanie zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Oprócz tego, że posiada wyrazisty smak, wspomaga trawienie, a także obniża i wyrównuje poziom cukru we krwi. Jego spożywanie zaleca się więc diabetykom i osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów.
- Cebula
Naturalne, a przy tym bardzo bogate źródło witaminy C, witaminy A, D oraz witamin z grupy B. Zawiera również magnez, wapń, żelazo, sód i błonnik. Zawiera przy tym znikomą ilość kalorii, dlatego można spożywać ją bez ograniczeń. Jedyny poważny mankament cebuli stanowi zapach. Warto jednak skoncentrować się na jej właściwościach leczniczych, takich jak np. ochrona przed: zawałem, miażdżycą, osteoporozą, nowotworami, anemią i zapaleniem zatok przynosowych.
- Por
Składnik naturalnego syropu na kaszel, który można podawać również dzieciom, „lek” na bóle reumatyczne i anemię czy wreszcie naturalny antybiotyk – trudno przecenić zalety warzywa o wyjątkowo intensywnym smaku i zapachu. Por to prawdziwa bomba witaminowa pozwalająca przetrwać zimę. Można dodawać go m.in. do zup i sałatek.
- Rzepa
Idealnym warzywem na chłodne miesiące jest także rzepa – symbol zdrowia i krzepy. Warzywo jest niskokaloryczne, ale zawiera moc witamin i minerałów, które wspomagają odporność, wywołują uczucie sytości i stymulują procesy trawienne.
- Brukiew
Roślina należąca do rodziny kapustowatych ma niedużą wartość kaloryczną, ale zawiera liczne składniki odżywcze, a wśród nich: witaminy A, C, D, K oraz witaminy z grupy B. Znajduje się w niej też fosfor, sód, żelazo, wapń oraz cynk.
- Kiszonki
Największą zaletą kiszonych warzyw jest duża zawartość kwasu askorbinowego, który wspiera działanie układu odpornościowego.
Na zdrowie!
na szczęście teraz mamy lato i warzywa sa dostępne zdrowe i smaczne, idealne do ugotowania na parze, same witaminy.