Baton Warszawski – historia wytwórcy
Baton Warszawski to młoda firma stworzona przez młodych ludzi, którzy postanowili dokonać przełomu na polskim rynku słodyczy poprzez fuzję tradycyjnej i nowoczesnej wiedzy z zakresu dietetyki. Zaryzykowali. Połączyli pasję do zdrowego jedzenia z pomysłem na biznes, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Z każdym dniem coraz więcej osób zajada wyroby od Batona Warszawskiego.
Wielkie rzeczy często rozpoczynają się od zupełnie niewinnych pomysłów. U Alicji i Pawła Malickich przygoda ze zdrowymi słodyczami rozpoczęła się od wzajemnego zaskakiwania siebie deserami i domowymi wypiekami. Z racji dużej dbałości o zdrowy sposób odżywiania przygotowywali je według swojej najlepszej wiedzy z zakresu współczesnej dietetyki. Kulinarne doświadczenia udowodniły, że gdyby chcieli kupować słodycze o podobnych parametrach do tych, które robią, nie mieliby szansy takowych znaleźć. Zdecydowali się zaryzykować, postawili wszystko na jedną kartę i w drugiej połowie 2014 roku stworzyli swoją manufakturę słodkości.
Ręcznie wyrabiane słodycze
Zarówno Alicja, jak i Paweł, pochodzą z Warszawy. Chcieli stworzyć coś, co poza smakowymi i zdrowotnymi aspektami, będzie jednoznacznie kojarzyć się z miejscem pochodzenia. Stąd też wziął się pomysł na nazwę firmy. Proces wyrabiania batonów oparty jest całkowicie o pracę ręczną. Państwo Maliccy rozwijają swoją działalność z myślą o jak najszerszym upowszechnieniu zdrowego jedzenia bez sztucznych dodatków. W procesie produkcji nie używają konserwantów, a poziom cukrów w batonach pozostaje bardzo niski. Jedyną trudnością w całym przedsięwzięciu jest 45-dniowy okres ważności ich wyrobów. Przy czym, jak zauważa Paweł Malicki, klienci wiedzą, że prawdziwe jedzenie nie może być wieczne i również za to doceniają Baton Warszawski.
Sprawdź ofertę zdrowych batonówDlaczego Baton warszawski jest tak szczególny?
Baton Warszawski nie zawiera glutenu, arachidów, laktozy ani dodanego cukru, w trosce o osoby, które z konieczności (cukrzycy, diabetycy, celiacy, autyści) albo z wyboru wykluczyły je ze swojej diety. Większość batonów reklamujących się jako zdrowe, te składniki zawiera. Tymczasem ilość wszystkich cukrów prostych jest od 250% do 500% mniejsza niż u konkurencji, a ilość błonnika jest od 40% do 400% wyższa. Indeks glikemiczny obniżyliśmy do 32 IG. Baton Warszawski, to kieszonkowy zamiennik posiłku i słodycz, którego spożycie nie wzbudza poczucia winy. – mówi Paweł Malicki, współtwórca Batona Warszawskiego.
Baton Warszawski to pełnowartościowy posiłek zmaterializowany w formie 60-gramowego batona. Zawiera potężną dawka błonnika (nawet 25% dziennego zapotrzebowania w jednym batoniku), dobrą proporcję węglowodanów złożonych i prostych, a do jego wyrobu używa się najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Niski indeks glikemiczny i brak glutenu powodują, że Baton Warszawski może być polecany nawet cukrzykom. Ponadto wyroby autorstwa państwa Malickich są wegańskie i wegetariańskie.
Słodycze nieprzesłodzone
Jest jeszcze jedna rzecz, która wyróżnia Baton Warszawski od komercyjnych słodyczy – mianowicie jest odczuwalnie mniej słodki. Jeśli więc kupujący liczy na to, że batoniki będą smakowo odpowiadały temu, co oferują słodkości pochodzące z masowej produkcji, to musi zapomnieć o tych oczekiwaniach. – Nie było łatwo przebić się ze słodyczami, które mają np. 5 razy mniej cukru, niż Snickers, bo większość społeczeństwa jest po prostu przyzwyczajona do dużo mocniejszych smaków. – wspomina Paweł Malicki.
Zamów zdrowe batony od Wytwórcy
Bardzo się cieszymy, że Baton Warszawski dołączył do platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl. Dzięki temu nasi klienci mają dostęp do wysokiej jakości wyrobu, który udowadnia, że słodycze nie muszą przypominać połączenia tablicy Mendelejewa z przemysłowymi ilościami cukru. Słodkości Batona Warszawskiego możemy spożywać ze smakiem i bez obaw o zdrowie swoje i swoich najbliższych.