Jak zjeść mniej i zdrowiej w święta Bożego Narodzenia? Zdrowsze wersje tradycyjnych potraw.
Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowo trudnym okresem, który nie sprzyja prawidłowemu odżywianiu. Często jemy za dużo, za późno, za tłusto. Jak sobie z tym poradzić, aby wyjść obronną ręką i nie przytyć nadmiernie? Jak cieszyć się świątecznymi potrawami przy jednoczesnym zachowaniu zasad zdrowego żywienia?
Na Wigilię i święta Bożego Narodzenia czekamy z wielką niecierpliwością. Nie tylko przez wzgląd na możliwość spotkania najbliższych i spędzenia z nimi czasu, ale także z powodu pysznego jedzenia, które zazwyczaj nie pojawia się na naszych stołach w innych okolicznościach. Z doświadczenia wiemy, że trudno o umiar, gdy świąteczne smakołyki nęcą nozdrza i kuszą oczy. Co można zrobić w takiej sytuacji?
Przygotuj odpowiednio swój organizm
Jak powszechnie wiadomo, do wieczerzy wigilijnej siadamy późnym popołudniem. Warto nie dopuścić do wilczego głodu na czas kolacji, gdyż wówczas zjadamy dużo za dużo. W tym celu w czasie dnia poleca się spożywać małe przekąski (np. warzywa, kanapkę, trochę ciepłej zupy, np. kubeczek czystego barszczu).
Jak skutecznie zjeść mniej?
Jeśli mamy taką chęć, to spróbujmy, zgodnie z tradycją, większości wigilijnych potraw. Pamiętajmy tylko, aby spożywać je w ilości symbolicznej. Postarajmy się ograniczyć do minimum porcje bardzo słodkich dań (np. kutia) oraz bardzo tłustych (karp smażony, sałatki w majonezie). Z kolei ryby w galarecie, śledzie w oleju lub occie będą sycącą przekąską, lecz nie aż tak kaloryczną. Warto również „zaoszczędzić” na pieczywie – zamiast 3 kromek, zjedzmy tylko jedną. W podobny sposób możemy postąpić jedząc barszcz. Wrzućmy do niego tylko 3 – 4 uszka (dla smaku), a nie 10 – 12 sztuk.
Zamów pyszne i zdrowe produkty na Święta
Jak odchudzić potrawy?
Zdrowsze i lżejsze wersje tradycyjnych potraw:
- do sałatek jarzynowych i śledziowych warto użyć jogurtu naturalnego, ewentualnie z dodatkiem majonezu (lecz nie na odwrót),
- zupy (grzybową, barszcz) podajmy bez dodatku śmietany,
- pierogi ugotujmy w wodzie i zaserwujmy do nich zasmażaną cebulkę, żeby każdy z gości „dotłuścił” swoje danie na własny rachunek,
- można również wybrać lżejszą wersję śledzi: zamiast tych w śmietanie – to w jogurcie, zamiast w oleju, to w occie,
- zamiast smażyć karpia, jeśli to nie profanacja – upieczmy go w piekarniku,
- Ostatni krok to odchudzanie deserów – robiąc ciasto można dodać o 1/3 cukru mniej, wybrać chudszy ser do sernika, a makowca zrobić bez lukrowej polewy.
Uwaga na kaloryczne napoje
Zrezygnujmy z napojów gazowanych i słodkich alkoholi, gdyż dostarczają bardzo dużo cukru. Z płynów postawmy na wodę z cytryną (odkwasza!), kompot z suszu z cynamonem czy gorzką herbatę. Z alkoholi, jeśli musimy, sięgnijmy po wino.
Zdrowy element w Święta
Dekorując potrawy wigilijne, użyjmy dużo natki pietruszki, koperku, sałaty, małych pomidorków, czerwonej papryki, zielonego ogórka. Będzie to nie tylko zdrowa dekoracja, ale również idealne uzupełnienie diety w warzywa.
Planując jadłospis na 3 dni świąt, pamiętajmy również, aby były w nim obecne warzywa i owoce. Do świątecznego obiadu zróbmy np. sałatę z sosem winegret, ugotujmy brokuła i podajmy w ducie z jajkiem. Do śniadania przemyćmy pomidora, do kolacji ogórka, a zamiast dwóch kawałków ciasta – zjedzmy 1 kawałek i do tego świeży owoc. Ozdrawianie diety polega na drobnych, ale jakże istotnych zmianach. Zwróćmy również uwagę na to, aby kłaść się spać minimum dwie godziny od ostatniej przekąski.
Świąteczny spacer mile widziany
Na koniec została jeszcze jedna kwestia, którą warto poruszyć – aktywność fizyczna. Zamiast ćwiczyć palce na pilocie od telewizora, warto wybrać się z rodziną na świąteczny spacer. Będzie to świetna okazja do spokojnej rozmowy, a dla ciała możliwość spalenia części spożytych smakołyków.
* O tym jak jeść mniej i zdrowiej w święta Bożego Narodzenia opowiadała Ewa Ceborska-Scheiterbauer – ekspert platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl.